DAROVI PRIRODE Zašto bismo trebali što češće jesti

Kajsije - hranjive, a s malo kalorija

Pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprečavaju rizik od srčanih oboljenja, koži pomažu da ostane lijepa i mladolika...

"Zdravlje u kući"

Odličan su izvor beta-karotena i luteina

Foto: Ilustracija


Osim što su odličnog okusa, kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcioniranju organizma. Brojni su razlozi zašto bismo ovo voće trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu - pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprečavaju rizik od srčanih oboljenja, koži pomažu da ostane lijepa i mladolika... 

Hranjive, a s malo kalorija – Izrazito su hranjive, a dvije svježe kajsije sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene.

Bogate antioksidantima - osim beta-karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.

Čuvaju oči i vid - Vitamini A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Podmlađuju kožu - Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, kajsije su odlične za kožu. Oni je štite od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.

Sadrže vlakna - Kajsije su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi te holesterola.

Pune kalija - Ovaj mineral odgovoran je za reguliranje mišićnih kontrakcija i tečnosti u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.

Unosimo vodu - Kajsije su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ove voćke možete dodati u prehranu na različite načine - u kolačima, džemu, svježe za užinu, narezane u jogurtu ili salati

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na