PREPORUKE

Između 11 i 17 sati boravite u kući ili debeloj hladovini

Radi zaštite od sunca na plaži je dobro imati suncobran ili se smjestiti u hladovinu

Duže boravke na suncu treba izbjegavati. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

7.7.2019

Bez sunca nema života, ali pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Tokom toplih dana, kako savjetuje mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar, treba voditi računa o tome koliko, kada i kako djecu izlagati suncu i kako ih zaštititi od njegovog štetnog djelovanja. 

Važan tretman

- Odlazak na plažu preporučuje se u ranim prijepodnevnim satima, od 8 do 11 sati, i kasno poslije podne, poslije 17 sati. Između 11 i 17 sati djeca bi trebala boraviti u kući ili u debeloj hladovini. Duže boravke na suncu treba izbjegavati, a bez zaštitne kreme ne bi smjela biti na suncu duže od 10 minuta. Djeca ispod 6 mjeseci ne smiju se izlagati suncu - kazala je dr. Smlatić-Muhadžić.

Prije izlaska na sunce nježnu dječiju kožu treba zaštititi odgovarajućim sredstvima. Najbolje je upotrijebiti sredstva sa zaštitnim faktorom visokih vrijednosti, sa filterima za UVA i UVB zrake, i moraju biti fotostabilna i otporna na vodu. Dijete treba zaštititi prije izlaska vani, namazati ga barem pola sata ranije da se krema dobro upije u kožu. Nanošenje treba ponavljati svaka dva sata i nakon svakog izlaska iz vode.

- Osim na direktnom suncu, djeca su izložena UV zrakama i u hladu i u vodi, jer većina prirodnih površina (trava, pijesak, zemlja, voda) reflektira UV zrake tako da dijete i u hladovini može dobiti opekotine. Kao što je važno preventivno nanošenje zaštitnih sredstava, važan je i tretman nakon izlaganja suncu i kupanja u moru. Dijete po povratku kući treba okupati da se isperu so i nečistoća i namazati kremom za njegu da bi se koža osvježila i vratila joj se vlaga - ističe dr. Smlatić-Muhadžić.

Lagani šeširić

Pri izlasku iz kuće na sunce dijete mora imati na glavi pamučni lagani šeširić da koža može disati i da se ne znoji. Na plažu je potrebno ponijeti i više kupaćih kostima zbog presvlačenja. Radi zaštite od sunca na plaži je dobro imati suncobran ili se smjestiti u hladovinu. 

Dr. Smlatić-Muhadžić: Biti oprezan. Arhiv

Potrebno je imati i više peškira. Dobro je da djeca na plaži nose kupaće gaćice, jer u igri često sjede na pijesku, zemlji i na ovaj način zaštitit ćete ih od upala mokraćnog sistema i od ozljeda kože.

- Pri odlasku na sunce potrebno je ponijeti što više tekućine - sokova, čajeva te lagane hrane. Izbjegavati gazirana pića, masnu hranu, brzu hranu i lako kvarljive namirnice - poručuje dr. Smlatić-Muhadžić.

Šta učiniti kod opekotina i toplotnog udara

Ukoliko se radi o dojenčetu mlađem od godinu, potrebno je savjetovati se s ljekarom, a isto tako i kod djeteta starijeg od godinu, ukoliko tjelesna temperatura prijeđe 38,3 stepena. U svakom slučaju, treba dijete staviti u hladnu i zamračenu prostoriju i davati mu dosta tekućine. Ako tjelesna temperatura prijeđe 38,3 stepena, potreban je i antipiretik. Korisno je staviti obloge fiziološke otopine na kožu, a nakon toga neutralne losione, a nikako ne primjenjivati alkohol.

quote
<p>Pri putovanju s djecom neophodno je ponijeti hranu za njih, dovoljne količine tečnosti, obući laganu odjeću, od prirodnih materijala, komotnu, koja ne steže </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.