ORDINACIJA

Kada mišići i nervi šake stradaju

Dugotrajan i jak pritisak na nerv dovodi do slabljenja mišića šake, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Važno je da se pacijent na vrijeme obrati hirurgu

Čak i najmanji poremećaj ostavlja ozbiljne funkcionalne i estetske posljedice. Ilustracija

Piše: Dr. Danijela Crnogorac

28.6.2019

Nakon mozga, šaka je najveća tvorevina u ljudskom tijelu i njena građa i funkcija su kompleksne. Kada uzmemo u obzir raznovrsne sposobnosti šake kao izvršnog organa mozga, onda je jasno da svaki, čak i najmanji poremećaj, odnosno smetnja u njenom području ostavlja ozbiljne funkcionalne i estetske posljedice s visokim procentom invaliditeta. 

Veći pritisak

Današnji način života vezan je za rad na računaru, uz koji provodimo sve više vremena. Dolazi do promjena u pravilnom držanju tijela i zadržavanju ruke u „prisilnom“ položaju. Usljed ponavljajućih pokreta, savijanja u ručnom zglobu, dolazi do mehaničkog pritiska na nerv i istezanja, što uzrokuje poremećaj krvne opskrbe nervnih vlakana, otok živca i još veći pritisak na nerv koji je u zatvorenom prostoru.

Jedan od najčešćih je sindrom karpalnog tunela. Kroz karpalni tunel iz podlaktice u šaku ulaze medijalni nerv i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja olakšava njihovo kretanje. Ta opna je osjetljiva na dugotrajni napor. Upravo sindrom karpalnog tunela nastaje kao posljedica pritiska ove opne na medijalni nerv.

Pritisak na nerv dovodi do trnjenja u nivou palca, kažiprsta, srednjeg prsta i dijela domalog prsta. Javljaju se utrnulosti i smanjen osjećaj ručnog zgloba i prstiju. Bol i trnci mogu se širiti u dlan i prste, lakat i rame, a tu su i gubitak snage mišića i nesigurnost prilikom hvatanja predmeta. Kod dugotrajnog pritiska javljaju se motoričke smetnje, dolazi do hipotrofije mišića tenara (područja šake ispod palca).

Sindrom Guyonovog kanala predstavlja pritisak na ulnarni nerv u korijenu šake, a javljaju se bolovi, utrnuće, žarenje, gubitak snage u predjelu malog i domalog prsta. Uzroci mogu biti povrede (prijelomi), artritis ručnog zgloba, tumori koji mogu uzrokovati povećan pritisak na nerv.

Dr. Danijela Crnogorac. Arhiv

Uz klinički pregled, potrebno je uraditi elektrodijagnostika (EMNG), ultrazvuk, kompjuteriziranu tomografiju (CT), MRI...

Izvjesno liječenje

Dugotrajan i jak pritisak na nerv dovodi do slabljenja mišića šake, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Važno je da se pacijent na vrijeme obrati hirurgu. Tada je liječenje izvjesno, a posljedica po senzibilitet i motoriku šake neće biti.

Dupuytrenova kontraktura manifestira se skvrčavanjem palmarne fascije dlana sa formiranjem čvorića i traka između kože, s jedne strane, i neurovaskularnih peteljki i tetivnih struktura dlana s druge strane. Češće se javlja kod muškaraca. Postoji nasljedna sklonost, a češće je kod pacijenata koji boluju od dijabetesa, epilepsije, alkoholičara i hroničnih bolesnika.

Neravna koža

Neravna koža najčešće se manifestira zadebljanjem na dlanu i prstima šake koje može biti čvrsto i često se pogrešno protumači kao žulj. Zadebljala potkožna fascija onemogućava opružanje prstiju i to dovodi pacijenta ljekaru. Koža dlana i zahvaćenih prstiju može biti napeta i uvučena u brazde dlana i prstiju.

Zgrčeni prsti

Kod oboljenja koja dugo traju, prsti mogu biti zgrčeni prema dlanu, što ima za posljedicu skvrčavanje ligamenata i kapsule zgloba i propadanje mišića šake. Cilj hirurškog zahvata je korekcija deformiteta i otklanjanje zadebljale potkožne facije koje daje najbolje dugoročne rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.