ISTRAŽIVANJA

Šta može smanjiti nivo autizma kod djece

Istraživači sa Arizona State University uz pomoć izmeta smanjili nivo autizma kod djece za više od 40 procenata

Mnoga autistična djeca imala su i gastrointestinalne tegobe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

2.8.2019

Prema najnovijem istraživanju, promjena mikrobne okoline u crijevima djece s dijagnosticiranim autizmom mogla bi značajno smanjiti težinu njihovih poteškoća, piše Science Alert. 

Inače, poremećaji autističnog spektra su složeni neurobiološki poremećaji koji umanjuju društvene interakcije i komunikaciju i dovode do ograničenih, ponavljajućih i stereotipnih obrazaca ponašanja, interesa i aktivnosti.

Studija o učincima fekalne transplantacije, odnosno transplantacija fekalne mikrobiote, kod djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma (ASD) pokazala je da kod mladih ispitanika nije primijećena samo bolja probava, već i trajnije poboljšanje u simptomima autizma koje se zadržalo i dvije godine nakon zahvata.

- U našem izvornom radu iz 2017. godine, izvijestili smo o povećanju raznolikosti mikrobiote u crijevima, zajedno s korisnim bakterijama, a nakon perioda od dvije godine uočili smo da je raznolikost još veća i da su se zadržali korisni mikrobi - rekao je biotehnolog Dae-Vuk Kang (Wook) sa Arizona State University.

Povezanost autizma i crijevnih oboljenja

Uz karakteristične oslabljene socijalne i komunikacijske vještine te smanjene motoričke kontrole, skoro polovina djece s ASD-om imala je i bolesti probavnog sistema. Gastrointestinalni simptomi povezani s autizmom uključuju hronični zatvor, proljev i bol u trbuhu, a mogu se javiti i žgaravica (gastroezofagealni refluks) i gastritis.

- Mnoga autistična djeca imala su i gastrointestinalne tegobe, a neke studije, uključujući i našu, ukazale su na to da ta djeca imaju i teže simptome autizma - rekla je biotehnologinja Rosa Krajmalnik-Brovn (Brown).

No, da bi se ova metoda ozbiljno shvatila kao potencijalna terapija, trebalo je istražiti postojanje dugoročnih poboljšanja. Stoga su znanstvenici pomoću prilagođenog procesa transplantacije mikroflore crijeva nazvane mikrobiotska transfer terapija, napunili trbuhe 18 djece u dobi između 7 i 16 godina potpuno novim mikroorganizmima.

Terapija je, mada tek u početnim fazama kliničkih istraživanja na ljudima, pokazala obećavajuće rezultate. Djeci su se smanjili problemi probavnog sistema za 80 posto, ali su im se i značajno poboljšali rezultati na konvencionalnim testiranjima razine ASD-a.

Ono što je posebno značajno jest da su im, nakon što je prošao period od dvije godine, rezultati na tim testiranjima bili još bolji, odnosno da se pokazalo kako im se sveukupna težina simptoma ASD-a smanjila za 47 posto.

Za mnoge gadljiva terapija

Mada fekalne terapije mnogima mogu izgledati gadljivo ili necivilizirano, treba imati na umu da se radi o procedurama s gotovo nikakvim nuspojavama koje na mnogim područjima daju pozitivne rezultate.

Mikrobiota crijeva ima važnu ulogu u probavi, imunološkom sistemu i reguliranju rasta štetnih bakterija. Neka istraživanja sugeriraju da mikrobiom crijeva također može ublažiti neurološke probleme.

Ovo istraživanje ne ukazuje na to da mikroflora uzrokuje autizam. Spektar autističnih poremećaja složeno je stanje na koje utječe i okoliš i genetika. No, zašto ne iskoristiti priliku i olakšati život onima kojima je to potrebno, ako ih se već ne može (za sada) izliječiti u potpunosti?

Istraživanje "Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy on autism symptoms and gut microbiota" objavljeno je u časopisu Nature - Scientific Reports.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.