KORISNO

Spasite sebi život kada ste sami

Ako sumnjate na srčani udar, lezite na pod, budite naslonjeni na zid, sa savijenim koljenima i potporom za glavu i ramena

Važno je naučiti kako pomoći samom sebi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.6.2019

Kada vidimo da je neko povrijeđen ili je u nevolji, odmah mu nastojimo pomoći, ali je važno naučiti i kako pomoći samom sebi ako se nađete u situaciji da vam je život ugrožen, a nema nikoga u blizini.

Savijena koljena

Dok većinu prve pomoći možete izvesti na sebi kao što biste to radili na drugima, kod gušenja i srčanih problema moglo bi biti teže sebi spasiti život.

Tako, ako sumnjate na srčani udar, odmah pozovite Hitnu pomoć, a zatim se odmarajte. Svaki pokret vršit će nepotreban pritisak na srce. Najbolja je pozicija na podu, da ste naslonjeni na zid, sa savijenim koljenima i potporom za glavu i ramena.

Ovaj položaj trebao bi smanjiti pritisak na srce i spriječi povrede ako budete izgubili svijest. Polako žvačite aspirin - on će spriječiti pogoršanje infarkta. Pokušajte ostati smireni. Ako paničarite, povećat ćete napor za tijelo i smanjiti šansu za preživljavanje.

Ako ste zadobili ranu koja obilno krvari, pritisnite je direktno, služeći se rukom, peškirom ili odjećom koja vam se nađe u blizini. Potom pozovite Hitnu pomoć. Ako ste u mogućnosti, obmotajte tkaninu zavojem kako biste održavali pritisak na ranu. Držite ranu iznad nivoa srca (ako je negdje na ruci), jer će to smanjiti dotok krvi do povrijeđenog područja.

Ne pokušavajte izvaditi predmet koji vam je, eventualno, zaboden u ranu. Umjesto toga, pritišćite mjesto oko njega. Lezite tako da vam noge budu iznad nivoa srca, jer će vam to smanjiti šok.

Jako kašljite

U situaciji kada se gušite - ako je blokada zraka djelimična, možete se spasiti kašljanjem tako da forsirate izbacivanje objekta koji vam je zapeo u grlu. Ako je stvar ozbiljnija, morat ćete potražiti pomoć ili izvesti trbušni potisak na sebi. Kašljite najjače što možete, naginjući se prema naprijed. Stisnite šaku i pritisnite je iznad pupka, ispod rebara. Drugu ruku prebacite preko šake i forsirajte udah.

Ublažavanje opekotina

Opečenu kožu morate što prije ohladiti kako biste spriječili trajna oštećenja. Držite opekotinu ispod mlaza hladne vode. Ako nema vode u blizini, prislonite bilo koji hladan predmet, a potom pozovite Hitnu pomoć. Nastavite hladiti područje najmanje 10 minuta, ali ne dirajte opekotinu. Skinite nakit i odjeću, osim ako se nalazi direktno na opekotini, tada je ne pokušavajte odvojiti.

Slomljena kost

Ako je prijelom vanjski, pokrijte ranu sterilnom tkaninom ili rukom. Pritisnite područje oko rane, ali ne dotičite slomljenu kost. Poduprite povrijeđeni ud iznad i ispod zgloba i stavite oblogu preko rane. Pozovite Hitnu pomoć. Lezite i podignite noge iznad nivoa srca kako biste smanjili šok, ali to važi samo ako prijelom nije na donjem dijelu tijela.

Saobraćajni udes

Ako doživite saobraćajnu nesreću, ne pomjerajte se i ne pokušavajte izaći iz automobila, jer ćete time samo pogoršati situaciju. Važno je da što prije pozovete Hitnu pomoć, a vi sami pokušajte zaustavite krvarenje, ako ga imate, i pokušajte se smiriti.

Ako zovete Hitnu pomoć

Prilikom pozivanja Hitne pomoći:

- Predstavite se i navedite da ste sami

- Dajte broj telefona s kojeg zovete

Osobi s kojom ste na vezi recite:

- Gdje ste se povrijedili ili imate zdravstvene tegobe

- Šta vam se događa

- Spol i godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.