MAHUNARKE

Mladi grašak glavna zvijezda kuhinje

Ova mahunarka velike hranjive vrijednosti tokom maja može se kupiti i svježa

On je mahunarka velike hranjive vrijednosti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.6.2019

Kao i ostale mahunarke grašak je jako hranjiv, u 100 grama sadrži 81 kaloriju, bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, ima i visok sadržaj proteina, a odličan je izvor vitamina C i dobar izvor željeza i vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju i srčanokrvožilnog sustava. Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6. 

On je mahunarka velike hranjive vrijednosti koja se tokom maja može kupiti i svježa. Tokom cijele godine grašak je dostupan u smrznutom izdanju ili već skuhan u konzervi. Njegova ljuska nažalost sadrži teško probavljive spojeve, pa bi ga oni koji imaju problema sa želucem i crijevima trebali jesti propasiranog.

Kada ga kupujete svježeg, u mahunama, one moraju biti čvrste i sjajne, srednje veličine, a njihovi vrhovi moraju biti mekani i zeleni. Kupnja napuhnutih, žućkastih mahuna bez sjaja se ne preporučuje.

Svježi grašak u mahunama najbolje kupite onaj dan koji ga namjeravate pripremati. Ako ga niste u mogućnosti pripremiti, neočišćen čuvajte u frižideru u plastičnoj vrećici i to najviše dva dana. Na taj ćete način sačuvati njegove nutritivne vrijednosti.

 Šećeri postaju škrob

Mladi grašak ima slatke ugljikohidrate, koji se tokom dozrijevanja pretvaraju u škrob i zato je stari grašak tvrđi. Njegova je sezona u punom jeku - uživajte u mladom grašku jer će vas opskrbiti vitaminima neophodnima za proizvodnju energije tijela, dobar rad živčanog sustava i brz metabolizam... I ne samo to.

Grašak je iznimno vrijedna namirnica zahvaljujući raznolikosti svojih sastojaka. Ima samo sebi svojstvenu strukturu (građu); sasvim je drugačiji od drugog zelenog povrća, nije ni kao suho povrće, a ni kao krompir.

Sadrži puno više kalorija, ugljikohidrata, proteina i vlakana od bilo kojeg drugog svježeg povrća. Dakle, ima manje vode: 80 procenata umjesto 90 procenata.

Što se tiče energije koju daje, to je 60 kcal u kuhanom obliku ili 80 kcal u sirovom obliku na 100 g. Mladi grašak ima vrlo slatke ugljikohidrate (saharozu, fruktozu i glukozu), koji se, kada grašak kompletno dozrije, pretvore skoro 80 posto u škrob.

 Obilje vitamina i minerala

Grašak ima 3 do 5 puta više proteina od ostalog svježeg povrća: 5 posto u kuhanom obliku, 6,5 posto u sirovom obliku i vrlo je bogat vlaknima – 6 procenata.

Obiluje proteinima i ugljikohidratima, ali je siromašan mastima. Grašak je dobar izvor vitamina A, C i B9. Svjež ili zaleđen, sadrži tijamin (vitamin B1) i željezo.

Također, bogat je vlaknima topljivima u vodi, koji su važni za zdravlje crijeva, a vežući se sa holesterolom olakšavaju njegovo lučenje. Vlakna u grašku osiguravaju stalni priljev energije usporavajući porast glukoze u krvi.

Grašak je i povrće najbogatije tijaminom (vitaminom B1). Taj vitamin je važan za proizvodnju naše energije, za dobar rad živaca i za metabolizam (izmjena tvari u tijelu) ugljikohidrata.

Za oboljele od celijakije

Navodno se sok od graška smatra blagotvornim sredstvom za ljude koji boluju od celijakije (nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, ražu, ječmu).

Te osobe teško apsorbiraju masnoće pa sok od graška, popravljajući tanku crijevnu opnu oštećenu glutenom, pomaže crijevima da ponovno dobro apsorbiraju hranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.