LJEKOVITO BILJE

Borač zaštitnik jagoda i zdravlja ljudi

Nezahtjevna biljka otporna na hladnoću i visoke temperature, koristi se u narodnoj medicini, privlači pčele i po hladnom vremenu, a poboljšava okus povrća

Upotrebljava se protiv upala, kašlja.... Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.6.2019

Borač (Borago officinalis) je biljka izuzetnih karakteristika. Smatra se da vodi porijeklo iz Sirije, a već su ga Rimljani poznavali, cijenili i širili. Arapi su ga donijeli u Španiju.  

Danas je je borač široko rasprostranjen u prirodi, uzgaja se i plantažno. U narodu je poznat pod različitim nazivima: borač, boreč, boražina, buražina, buraž, krastavica, volovski jezik.

Biološke osobine

Ova jednogodišnja, zeljasta biljka formira donje listove u obliku rozete, rub lista je ravan. Cijela biljka je dlakava. Stabljika je šuplja i dostiže visinu od 30 do 60 cm. Cvjetovi su plavi sa dugim peteljkama i veoma su dekorativni.

Cvjeta od juna do oktobra, sve do prvog mraza. Cijela biljka se odlikuje blagim okusom i mirisom krastavca. Sadrži oko 25 poato sluzi, vitamin C, limunsku kiselinu, malo eteričnih ulja, tanina, saponina i drugih materija.

Borač spada u nezahtjevne biljke, otporan je na hladnoću, na visoke temperature. Često se javlja na zemljištima bogatim azotom. U bašti ga treba posaditi na mjesto gdje će se nesmetano moći samozasijavati. Poslije nicanja može se lako presaditi na željeno mjesto.

Listovi se beru neposredno pred cvjetanje, a cvjetovi u periodu cvjetanja. Suši se u tankom sloju u hladovini. Za 1 kg suhih listova potrebno je sakupiti 4 do 5 kg svježih listova.

 Upotreba u medicinske svrhe

Borač se od davnina koristi u narodnoj medicini. Upotrebljava se protiv upala, kašlja, umanjuje reumatske bolove, umiruje i blagotvorrno djeluje na san. On je izuzetan diuretik, mnogo jači od peršina. Treba ga koistiti kratkotrajno i pod medicinskim nadzorom. Koristi se za čišćenje krvi, jačanje srca, jačanje nervnog sistema.

Čaj od svježih listova - 6 do 8 listova borača preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Ovaj čaj koristi se kod bolova u grlu, poboljšava cirkulaciju, dobar je diuretik i sedativ.

Čaj od suhih listova ili cvjetova - Jednu kašiku borača preliti sa 2,5 dl vode i poklopiti. Ostaviti desetak minuta i piti 2 puta u toku dana. Čaj se pije tokom jedne sedmice, ne više zbog svog snažnog djelovanja.

Od borača se mogu praviti ulje, vino i mnogi drugi proizvodi. Koristi se i u kozmetičke svrhe, protiv akni i za čistiji ten.

Upotreba u gastronomiji

Zahvaljujući blagom okusu i mirisu krastavca borač se dosta koristi u gastronomiji. Od mladih listova borača prave se salate, umaci ili se koriste u pripremi sirnih namaza.

Stariji listovi se koriste u pripremi variva, čorbi, fila za pite. Od njega se pravi odlična limunada. Cvjetovi se koriste u čajevima, za dekoraciju jela, mogu se čuvati kandirani, dodavati u voćne kupove. 

Upotreba u poljoprivredi

Borač je u bašti odlična biljka zaštitnica. Izuzetne rezultate pokazuje kada se posadi u zasad jagode koju štiti od insekata i prouzrokovača bolesti. Pogodno djeluje na rast biljaka, mijenja okus povrća na bolje. Ova osobina dolazi do izražaja posebno u slučaju jagode i paradajza. Paradajz štiti i od štetočina.

 Kandirani cvjetovi borača

Cvjetove borača ubrati po suhom vremenu i očistiti od peteljki i lapova- zelenih listića. Bjelance umutiti da malo zapjeni. Umakati pojedinačne cvjetove u bjelance i posuti šećerom u prahu koji je prethodno prosijan.

Višak šećera otresti. Ovako pripremljene cvjetove ostaviti da se osuše. Čuvati hermetički zatvorene. Mogu se koristiti za ukrašavanje slatkiša.

 Medonosna biljka

Borač je odlična medonosna biljka. Njegov cvijet privlači leptire, pčele i druge insekte polinatore u baštu, čak i po hladnom vremenu. Zato ga je dobro imati u blizini svih biljaka zbog dobrog oprašivanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.