LJEKOVITO BILJE

Neven magična biljka koja podsjeća na sunce

Radi čuda za crijeva, kožu, krv i pritisak

Nema kožne bolesti kod koje neven ne može pomoći. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.6.2019

Neven, latinski Calendula officinalis, biljka koja zrači ljepotom i snažnom žuto-narančastom bojom podsjeća na sunce. Cvate od juna do septembra, odnosno do prvog mraza. Ako je zima blaga, neven može biti posljednja biljka koja cvate u vrtu te ujedno i prva koja će procvasti u proljeće. 

Obično raste u vrtovima, a “divlji” se može naći uz putove i plotove. Može narasti između 20 i 60 centimetara u visinu. Ima dlakavu i razgranatu stabljiku s naizmjenično raspoređenim dlakavim listovima te plodovima koji su uvijeni prema unutra i različitih oblika.

 Berba i sušenje

Cvjetovi nevena skupljaju se tokom juna, jula i augusta. Beru se tokom sunčanog vremena te suši na toplom i prozračnome mjestu u hladu (radi očuvanja prirodne boje). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 stupnjeva.

Od osušenih cvjetova odvajaju se latice od čaške te se još dosušuju. Istodobno, od svježih cvjetova rade se tinktura ili mast, a može i macerat. Listovi se beru rjeđe.

Odličan je za kožu

Nema kožne bolesti kod koje neven ne može pomoći: od akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože , masne kože lica.

Upotrebljava se kod mastitisa, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata, pa do svih vrsta rana, čireva i bradavica, posjeklina, opeklina, krasti te kurjih očiju.

Osim toga, omekšava, tonizira i vlaži kožu zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.

Pomaže i unutar tijela

U unutarnjoj primjeni pomaže:

1. umirivanju grčeva crijeva, želuca i glatkih mišića (zbog toga je koristan i kod grčenja mišića dišnih putova tokom astmatičnog napadaja),

2. pomoć je i kod neredovite mjesečnice i krvarenja iz materice,

3. liječi bolne i napukle bradavice kod dojenja te pelenski osip,

4. koristi se i kod bolesti želuca, jetre i žuči,

5. upotrebljava se i za razna ispiranja izvana i iznutra, posebno kod ozljeda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica.

Neven je vrlo djelotvoran u liječenju bolesti vena, a djeluje i antikancerozno, i to kod rana kože, maternice, želuca i grla. Osim toga, jača imunološki sistem, koristan je kod arterioskleroze krvnih žila mozga te upale desni i zubnog mesa.

Smiruje gastritis, potiče izlučivanje mokraće i pospješuje znojenje.

 Djelovanje na oči i krvne žile

Djeluje antibakterijski, antiseptički i protuupalno. Zahvaljujući sadržaju provitamina A, blagotvorno djeluje i na oko i poboljšava vid, pa se često koristi za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili iritacija.

U najnovije vrijeme u farmaceutskoj industriji sastojci dobijeni iz nevena koriste se u vitaminskim preparatima za prevenciju i pomoć u liječenju najtežih očnih oboljenja kao što je senilna makularna degeneracija.

Prisustvo provitamina A čini ga korisnim, a izvrsno djeluje i protiv gljivica, osobito kandide.

Postoje dokazi da ima sposobnost pročišćavanja krvi (zato se koristi i protiv zarazne žutice) te krvnih žila i smanjenja razine lošega holesterola u krvi, pogotovo u u kombinaciji s maslačkom, glogom ili resnikom.

Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i opušta krvne žile. Zato se preporučuje i kod angine pektoris.

Čajevi od nevena

- Za čišćenje organizma - Pomiješajte po 20 grama nevena, maslačka i rastavića te po 10 grama breze, jagorčevine, nane i morača pa promiješajte. Oko 4 supene kašike ove mješavine prelijte sa 750 mililitara vrele vode, promiješajte i poklopite pa ostavite da odstoji jedan sat. Procijedite i pijte po šolju tokom mjesec dana ujutro, u podne i navečer. Pije se dva puta godišnje, u proljeće i na jesen.

- Protiv povišenoga holesterola - Pomiješajte po 20 grama gloga, nevena, resnika, maslačka i trnjine. Tri supene kašike smjese prelijte s pola litre provrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procijedite i pijte tokom dana.

- Čaj za menstrualne tegobe treba piti sedam dana prije početka menstruacije, nastavlja se piti i za vrijeme menstruacije, sve do njenog završetka.

Čaj se pripravlja tako što se jedan do dva cvijeta nevena preliju s dva dl kipuće vode. Čaj se može po želji zasladiti medom a potrebno je popiti dvije do tri čaše dnevno.

Neven u kuhinji

Danas je poznato i da se, osim u ljekovite svrhe, može koristiti i za prehranu te kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi, kao dodatak salatama.

Listovi su bogati vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. I svježe cvjetne latice mogu biti dodatak salatama, dok se osušene, zbog koncentriranijeg okusa, mogu koristiti u supama i kolačima jer im daju lijepu boju.

 Neven je najavljivao kišu

U staro doba neven su ljudi koristili i kao predskazatelja kiše, odnosno ako su glavice ujutro nakon sedam sati bile zatvorene, znalo se da taj dan treba očekivati kišu.

 Kako napraviti domaće nevenovo ulje

Za izradu macerata nevena koristite stabilnija hladno prešana ulja: pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo i bademovo ulje. Najbolja varijanta je raditi macerat od samih latica.

Druga mogućnost je izrada macerata od cijelih cvjetnih glavica, a treća i najlošija da kupite jako usitnjenu biljnu drogu u kojoj se, uz usitnjene cvjetne glavice, nalaze i dijelovi listova i stabljike. Prije izrade macerata latice ili cvijet prethodno posušite tokom 24 sata, kako bi se isušio barem dio vlage.

Oko 50 grama osušenih nevenovih latica ili cvjetnih glavica lagano istrljajte i prebacite u staklenku koja se može hermetički zatvoriti. Prelijte s 500 mililitara odabranog ulja, zatvorite te ostavite na hladnom i tamnome mjestu i protresite od dva do tri puta dnevno. Neka odstoji tri sedmice.

Zatim procijedite kroz više slojeva gaze i prelijte u tamne boce. Čuva se na hladnom i tamnome mjestu, zaštićeno od svjetlosti i treba ga potrošiti u roku od šest mjeseci.

Ulje potiče regeneraciju kože te je odlično sredstvo za prvu pomoć kod posjeklina i opeklina u domaćinstvu, a možete ga koristiti i kao sastojak krema za njegu kože.

 Recept za nevenova mast

Top recept za zdravlje - nevenova mast za rane: U zdjelici, na laganoj vatri, izmiješajte šolju svježe iscijeđenog soka od lišća i cvijeta nevena sa dvije šolje nesoljene domaće masti.

Kad se ohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite na ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom. Umjesto svinjske masti može se upotrijebiti maslac, a posebno je hvaljen maslac od kozjeg mlijeka.

Tinktura za lijepu kožu

Cvjetove nevena prelijte alkoholom ili maslinovim uljem u razmjeri 1:5.  Dakle, na 10 g nevena ide 50 g ulja ili alkohola. Čuvajte tinkturu na toplom mjestu tri nedjelje, procijedite i svakodnevno mažite problematična  mjesta. Tinktura od ulja primjenjuje se za dekubitus, a alkoholna za  upale. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.