PREPORUKE

Kako spriječiti nastanak celulita

Prerađene i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne ishrane

Statistika kaže da čak 85 do 98 posto žena ima celulit. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.7.2019

I vitke žene, ali i djevojke, na nogama često imaju karakteristične „džepiće“ narandžine kore, odnosno celulita. U rjeđim slučajevima moguć je i kod muškaraca, ali se većinom javlja kod žena nakon puberteta jer je povezan s metabolizmom estrogena.

Kupus i šparoge

Kako biste spriječili nastanak celulita, prije svega, potrebno je da osigurate dovoljno tečnosti organizmu, barem dva-tri litra dnevno. Time se pospješuje razmjena materija, a samim tim i uklanjanje toksina. Preporučuje se unošenje obične vode i biljnog čaja.

Prerađene i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne ishrane. Kao glavni izvor proteina preporučuje se konzumiranje ribe.

Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih materija iz organizma, preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C - obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi, kalijem (banane, kajsije, breskve, narandže, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način pobijediti celulit iznutra.

Poželjno je povećati unos artičoke, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici, pomažući izlučivanje viška tečnosti, a time pomažu i detoksikaciju organizma.

Pravilan izbor

Zatvor (opstipacija) je čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih materija u organizmu, a time i nastanku celulita. S ciljem reguliranja stolice, poželjno je, uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće), u ishranu uvrstiti prirodne laksative, poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i ovsene kaše, ali i probiotičke namirnice.

Anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Unos kalorija treba biti ograničen, ali samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak narandžine kore. Celulit ćete pobijediti jedino pravilnim izborom namirnica i tjelesnom aktivnošću.

Svježe voće

Treba napraviti prirodnu detoksikaciju svježim voćem, a najbolji izbor su bobičasto i citrusno voće te jabuke. Celulit izgleda još gore ako je vezivno tkivo slabo, a kako biste ga održali čvrstim, jedite hranu bogatu antioksidansima, poput narandži, jagoda, brokule, paradajza i graška, jer obiluju vitaminom C.

Važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijem i vitaminom B6, koji djeluju protiv zadržavanja tekućine. Sadrže i magnezij, koji štiti od stresa i debljanja koje se s njim povezuje.

Piletina i puretina

Piletina i puretina bogate su aminokiselinama i L-karnitinom koje, uz vježbanje, jačaju tonus mišića i smanjuju masne jastučiće. Dobro ih je začiniti kurkumom, čilijem, ruzmarinom i đumbirom, koji dodatno potiču izmjenu tvari. Odličan dodatak prehrani su bjelančevine sirutke, jer ti pripravci ne sadrže šećere, masti ni holesterol.

Plava riba

U jelovnik pokušajte barem jednom sedmično uključiti plavu ribu - inćune, srdele, skušu ili tunu. Plava riba ima izuzetno visok postotak omega-3 masnih kiselina, koje imaju pozitivan efekt na stabilnost i jačinu ćelijske membrane, a upravo to smanjuje mogućnost pojave celulita na tijelu.

Vrijeme za obroke

Preporuka je da svaki obrok ima određeno vrijeme, recimo doručak u 8 sati, užina u 10, ručak u podne, poslijepodnevna užina u 16, a večera u 18 sati. Preporučuje se jesti manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih bjelančevina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.