FIT I ZDRAVI

Mršavljenje pomaže cijelom organizmu

I kad izgubimo samo dva ili tri kilograma, u organizmu će se početi dešavati brojne promjene nabolje

Kod osoba s viškom kilograma, veći je rizik i od raka crijeva. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.9.2019

Smršavjeti nije lako, a često se osjećamo kao da se rezultati ne vide koliko god da se trudimo. No, promjene se dešavaju, iako se u početku i ne vide u ogledalu. I kad izgubimo samo dva ili tri kilograma, u organizmu će se početi dešavati brojne promjene nabolje.

Funkcija jetre

Činjenica da će mršavljenje preporoditi cijeli organizam može vam biti dodatni motiv da se konačno pokrenete, da budete fizički aktivniji i pazite šta i koliko jedete.

Skidanje samo pet do deset posto ukupne težine znatno poboljšava rad pluća i rješava probleme kratkog daha, karakterističnog za osobe s viškom kilograma. To je veliko poboljšanje u svakodnevnom životu.

Smanjenjem tjelesne težine smanjuje se i rizik od gomilanja masti u jetri. Masna jetra pod određenim okolnostima može izazvati brojne probleme, koji u nekim slučajevima mogu dovesti do otkazivanja funkcije jetre, pa i raka. Ako skinete višak kilograma, moguće je ispraviti ta oštećenja.

Pretile osobe češće pate od bolova u kičmi. Mršavljenje i fizička aktivnost riješit će taj problem, jer će ojačati mišiće i olakšati im da nose kičmu.

Rizik od raka

Kod osoba s viškom kilograma, veći je rizik i od raka crijeva. Održavanje tjelesne težine u zdravim granicama štiti nas od raka crijeva, a ishrana koja podrazumijeva mnogo voća, povrća i žitarica cjelovitog zrna, umanjuje, također, rizik od različitih tipova raka.

Ako imate višak kilograma, skidanje samo pet posto tjelesne težine, ali i održavanje postignute kilaže, snižava rizik od raka dojke za 25 do 40 posto, podaci su Američke organizacije za prevenciju raka dojke.

Umanjuju se upale

Upale su prirodan dio našeg sistema odbrane, a višak kilograma može dovesti do pretjeranih upala, što za posljedicu ima hronična stanja, poput srčanih oboljenja, dijabetesa, raka.

Istraživanja su pokazala da gubljenje samo dva ili tri kilograma smanjuje rizik tako što se smanjuje proizvodnja proteina koji potiču upale. Time se, također, poboljšava i funkcioniranje cijelog imuniteta.

Spasite koljena

Ako vam je indeks tjelesne mase 30 ili više, rizik od osteoartritisa koljena znatno je povišen. No, svakih pola kilograma koje izgubiti znatno smanjuje pritisak na koljena. I minimalan gubitak težine može napraviti veliku razliku u naprezanju zglobova.

Loše i za stopala

Višak kilograma utječe i na hod. Stopala su u neprirodnom položaju, šire su postavljena, prsti su usmjereni prema vani. To, onda, snižava luk stopala, čineći vas nestabilnijim, a kao posljedica se javljaju bolovi u stopalima, koljenima, kukovima, donjem dijelu leđa... Ali, ako smršavite, za 12 sedmica situacija će se vrati u prijašnje stanje.

Postajete efikasniji

Tijelo nakon mršavljenja postaje efikasnije. Kad počnete vježbati da biste smršavjeli, tijelo mora naporno raditi zbog te nove aktivnosti. S vremenom, potrebno mu je sve manje napora i kalorija za isti obim aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.