OPREZ

Dehidracija dovodi i do kome i zatajenja organa

Nastaje kada organizam izlučuje tečnost u većoj količini od one koja je unesena <195> Početne reakcije tijela na dehidraciju su žeđ, smanjeno mokrenje i tamna boja urina

Kontinuirano uzimati dovoljnu količinu tekućine. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

23.6.2019

Dehidracija je vrlo ozbiljan zdravstveni problem koji može utjecati na ljude svih uzrasta i starosti. To je stanje koje se javlja kada čovjek izgubi više tečnosti nego što je konzumirao te tako poremeti osjetljivu ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama.  

Znakovi i simptomi

Voda je najveći i najvažniji sastavni dio našeg organizma. Voda čini 80 posto ukupne tjelesne mase novorođenčeta. U dobi od 6 mjeseci organizam sadrži 75 posto vode, a na kraju prve godine 65 posto. Sazrijevanjem organizma sadržaj vode se postepeno smanjuje i kod odraslog muškarca iznosi 60, a kod žena 55 posto.

- Gotovo polovina zastupljene vode u organizmu nalazi se u mišićima, a važan je sastojak hrskavice i zglobne tekućine koja okružuje zglobove te osigurava adekvatnu čvrstoću, gipkost i elastičnost tkiva. Kada izgubimo previše vode, naše tijelo više nije u ravnoteži i dolazi do dehidracije. Hranom se prosječno nadomjesti do 20 posto izgubljene tekućine. Čovjek bez hrane može živjeti mjesec, a bez vode manje od jedne sedmice - kaže dr. sci. med. Abel Baltić, specijalista interne medicine.

Dehidracija nastaje kada organizam izlučuje tečnost u većoj količini od one koja je unesena. Faktori koji utječu na smanjenje unosa tečnosti ili povećavaju izlučivanje tečnosti doprinose dehidraciji.

- Simptomi dehidracije razlikuju se ovisno o njenoj težini. Početne reakcije tijela na dehidraciju su žeđ, smanjeno mokrenje i tamna boja urina. Ali problem je što ste već dehidrirali u vrijeme kad se ovi znakovi pojave. Kako se povećava nivo gubitka vode, pojavljuje se i sve više znakova i simptoma, kao što su: glavobolja, suha koža i usne, suha usta i suh jezik s gustom slinom, grčevi u rukama i nogama, suhe oči s malo ili bez suza dok plačete, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, brzi otkucaji srca, umor ili slabost, mučnina i povraćanje - navodi dr. Baltić.

Ako se dehidracija hitno ne liječi, nastupa teška dehidracija, što može dovesti do kome, zatajenja organa i na kraju smrti.

- Konzumiranje velikih količina vode tokom dana ključno je za prevenciju dehidracije. Hidrataciji organizma doprinose i voće i povrće koje ima visok sadržaj vode. Međutim, ne postoji magična količina tečnosti koju biste svakodnevno trebali piti da biste bili hidrirani. Potreba za tečnošću je individualna i razlikuje se od osobe do osobe, a na nju utječu nivo aktivnosti, jačina znojenja i klima - kaže dr. Baltić.

Medicinska pomoć

Kako biste ostali hidrirani, neophodno je da pijete kada ste žedni, također, pijte dosta vode prije treninga, nadoknadite vodu koju ste izgubili znojenjem, vodite računa o boji urina te nadoknadite tečnost koju gubite usljed povraćanja i dijareje.


Dr. Baltić: Dnevne potrebe. Arhiv

- Simptomi su od žeđi u slučaju blage dehidracije, do otkazivanja organa kada je dehidracija ozbiljna. Premda se većina slučajeva dehidracije lako liječi konzumiranjem vode, ozbiljniji slučajevi zahtijevaju medicinsku pomoć. Ispijanje velike količine tečnosti može da spriječi dehidraciju i njena neželjena dejstva. Dobra hidriranost ima i dodatne koristi, kao što su popravljanje raspoloženja, borba protiv umora i poboljšanje memorije i koncentracije - istakao je dr. Baltić.

Čovjek gubi tekućinu i nevidljivim i neosjetnim putevima. Zato je važno, posebno u ljetnim mjesecima, ne čekati da osjetite žeđ, već kontinuirano uzimati dovoljnu količinu tekućine. Pri tome se misli na dva litra tekućine dnevno za mlađe i osobe srednje dobi koje su tjelesno aktivne, pa su im i gubici veći. Ljudi starije životne dobi, ako im srčana funkcija nije teško narušena, trebaju dnevno popiti 1 do 1,5 litara vode.

Mišićni grčevi

Mišićni grčevi, kaže dr. Baltić, mogu biti znak dehidracije. Grčevi su naročito česti simptomi kada je dehidracija posljedica pretjeranog znojenja. Zanimljivo je da znojenje izaziva znatan gubitak tečnosti, ali i natrijuma i magnezija, elektrolita koji utječu na kontrakcije mišića. Iz tog razloga je adekvatna hidratacija posebno značajna tokom iscrpljujućih treninga ili treninga na visokim temperaturama. Nedostatak natrijuma, magnezija i tečnosti može dovesti do pojave mišićnih grčeva. Konzumiranje vode je naročito važno tokom iscrpljujućih treninga.


quote
<p>Što je tijelo hidriranije, metabolizam je brži, koncentracija je bolja, a koža je ljepša </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.