ZDRAVA ISHRANA

Jedite, a gubite kilograme

Birajte namirnice koje će vam pomoći u bržem sagorijevanju kalorija

Jabuke sadrže malo kalorija, masti i soli. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.7.2019

Jesti, a ipak gubiti kilograme? Moguće je ako pravilno birate namirnice koje će vam pomoći u bržem sagorijevanju kalorija. Možete ih jesti svaki dan, čak i u većoj količini, a ipak mršaviti. 

Paradajz - sadrži puno korisnih tvari koje će dugoročno pomoći vašem organizmu, a kratkoročni učinak su mršavljenje i prevencija daljnjeg nakupljanja suvišnih kilograma. Sadrže malo kalorija, ali vas brzo zasite i odličan su izvor vlakana koja pomažu u radu probavnog sistema.

Narandže - odličan su izvor vitamina C koji tijelu omogućava da nesmetano funkcionira. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, ipak umjereno jedite narandže, jer sadrže dosta šećera. Ali udio vlakana iz ove voćke pomoći će vam u regulaciji nivoa glukoze u krvi.

Zobene pahuljice - zbog visokog udjela vlakana ubrzat će metabolizam i pomoći će vam da se duže osjećate sitim. Najbolji način da počnete dan je upravo zdjelica zobenih pahuljica.

Batat - odlična je zamjena za krompir jer sadrži manje kalorija, a duže će vas držati sitim. Ako ste ljubitelj hrane koja je nepoželjna ako želite mršaviti, zamijenite je namirnicama poput batata i u organizam unesite dosta vlakana, vitamina C, kalija i vitamina B6.

Jabuke - dovoljno su slatke da mogu pobijediti žudnju za slatkišima i upravo zbog toga često se koriste u pripremi deserta. Sadrže malo kalorija, masti i soli, a odličan su izvor vlakana. Jabuka će potaknuti i rad probavnog sistema.

Orašasti plodovi - mala količina sirovih badema, oraha ili indijskih oraščića može biti međuobrok i učiniti da se osjećate dobro idućih nekoliko sati.

Kvinoja - odlična je za mršavljenje i kao zamjena za rižu, tjesteninu ili krompir. Jelo će i dalje biti ukusno i zasitno, a vi žete unijeti manje kalorija i više vitamina.

Gljive - sadrže malo kalorija, a puno vitamina. Isprobavajte različite vrste gljiva jer svaka ima svoje posebne prednosti, a svima je zajedničko to što pospješuju skidanje suvišnih kilograma.


quote
<p>Enzimi iz jabukovog sirćeta pospješuju rad probavnog sistema, a istraživanja su pokazala da potiču postupno i sigurno mršavljenje </p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.