ZDRAVLJE

Borba s urinarnom infekcijom kod bebe

Ukoliko se infekcija ponavlja, nakon saniranja infekta, dobro je staviti dijete na profilaksu antibiotikom, redovno kontrolirati urinokulture i biti pod kontrolom pedijatra nefrologa

Urinarne infekcije su česte u dječijoj dobi. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

20.6.2019

Imam curicu od devet mjeseci. Već tri mjeseca borim se s E.coli, koja i nakon antibiotika u urinokulturi iznosi 103. Šta da radim? 

Urinarne infekcije su česte u dječijoj dobi. Najčešći uzročnik je Escherichia coli. U dojenačkoj dobi prva uroinfekcija je razlog za nefrološku obradu radi isključenja anomalija na urotraktu. Ukoliko se infekcija ponavlja, nakon saniranja infekta, dobro je staviti dijete na profilaksu antibiotikom, redovno kontrolirati urinokulture i biti pod kontrolom pedijatra nefrologa.

Primijetila sam da beba od tri mjeseca ne drži glavu uspravno, već da joj je glavica nagnuta na desnu stranu. Šta da radim?

Zbog stanja koje navodite potrebno je da se s bebom javite svom pedijatru.

Može li uzimanje antibiotika kod djeteta utjecati na boju mokraće? U našem slučaju boja urina je bijela.

Zbog nalaza koji navodite javite se svom pedijatru radi pregleda i laboratorijske dijagnostike.


Mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić. Arhiv

Kako tretirati čvor na vratu

Moj sin od tri godine ima čvor na vratu, sa strane, veličine oko 1,5 cm. Nije bolestan pa me zanima imam li razloga za zabrinutost.

Kod Vašeg sina vjerovatno se radi o reaktivnom limfadenitisu, reakciji limfnih čvorova na vratu u sklopu infekcije gornjih dišnih puteva. Nakon preboljele npr. upale grla, limfni čvorovi se mogu duže vrijeme pipati na vratu i ne predstavljaju problem. Naravno, javite se pedijatru radi pregleda.

Kod sedmogodišnje kćerkice po obrazima se često pojavljuju crvene sitne tačke. Što je temperatura u prostoriji niža, tačkice i crvenilo su izraženiji. O čemu se radi?

Kod Vaše djevojčice se vjerovatno radi o alergijskoj reakciji, ali trebate se javiti pedijatru radi pregleda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.