ZDRAVLJE U KUĆI

Pomoć u borbi protiv raka dojke

Liječenje ove bolesti je kompleksno, no ako jagode mogu imalo pripomoći prevenciji ili liječenju, barem su vrlo ukusan pomagač

Jagode su dobre za prevenciju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.6.2019

Jagode sadrže vitamin C, folnu kiselinu, puno antioksidansa i biljnih tvari koji su već ranije u istraživanjima pokazali da su učinkoviti u prevenciji raka. Novo istraživanje objavljeno u „Scientific Reports“ pokazuje da jagode sadrže ekstrakt zvan „alba“ – koji utječe na sposobnost preživljavanja različitih ćelija, a najsnažnije djeluje protiv ćelija raka dojke te da ih napada.  

Zaključak: jagode su dobre za prevenciju, ali i za liječenje raka dojke. Koliki je tačno njihov utjecaj na karcinom, nije rečeno kao ni koliko bi to jagoda trebalo jesti da imaju željeni učinak. Liječenje ove bolesti je kompleksno, no ako jagode mogu imalo pripomoći prevenciji ili liječenju, barem su vrlo ukusan pomagač.

Važno je, također, napomenuti da zbog konzumacije puno voća i povrća rjeđe dolazi do dijabetesa, oboljenja srca i krvožilnog sistema, infekcija ili bolesti kože – te raka!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.