PROCESI

I vaš spolni organ stari: Evo šta se dešava s intimnim dijelovima tijela kako godine prolaze

Tijelo se regulira uz pomoć testosterona

Starenje ne zaobilazi ni naše intimne dijelove tijela. Arhiv

Telegraf.rs

18.6.2019

Starenje ne zaobilazi ni naše intimne dijelove, pa tako i penis i vagina stare kao i mi.

Penis stari podjednako kao i cijelo tijelo iako je to muškarcima ponekad zaista zastrašujuće. Starenje ne zaobilazi ni naše intimne dijelove, pa tako i penis i vagina stare kao i mi.

Mijenja se veličina penisa

Tijelo se regulira uz pomoć testosterona. Sigurno se sjećate puberteta kada je vaše tijelo počelo obilno ga proizvoditi i njegov nivo je bio izuzetno visok od početka puberteta do ranih 20-ih.

Kada napunite 40 godina, on se značajno smanjuje pa to može dovesti do promjene u veličini penisa i njegovog smanjenja. Ukoliko imate više masti u predjelu stomaka iznad pubične kosti - koža počinje da visi i tako čini da vaš penis izgleda manji.

Penis može postati zakrivljeniji 

Ima mnogo različitih oblika penisa, kao što su neki od njih oblik banane ili paprike. Bez obzira je li prav ili zakrivljen, vaš penis može postati zakrivljeniji nego inače kako starite. Ova zakrivljenost nerijetko je posljedica Pejronijeve bolesti kada se tkivo kao ožiljak gomila u penisu. Do ovoga dolazi usljed povrede tokom seksa i obično pogađa muškarce između 40 i 60 godina.

Možete imati problem s erektilnom disfunkcijom

Impotencija pogađa 50 do 55 posto muškaraca od 40 do 70 godina starosti, ali nije ograničena na ovu starosnu kategoriju. Uzroci mogu biti različiti od fizičkih, psihičkih ili njihove kombinacije.

Nemogućnost da doživite erekciju s vremena na vrijeme je normalna pojava i može biti zbog stresa, anksioznosti ili previše alkohola. Ukoliko se dešava često, moguće je da je uzrok hormonski, visoki krvni pritisak ili lijekovi koje pijete.

Vaši testisi se mogu spustiti i smanjiti

Kada vam opadne nivo testosterona, onda se smanji i proizvodnja sperme, pa se zbog toga smanjuju i testisi. Neki muškarci primjećuju i to da su im se testisi spustili što je dijelom posljedica gubitka elastičnosti kože, a nekima su prirodno testisi spušteni.

Možete raditi posebne vježbe kako biste ojačali ovaj dio tijela, a nerijetko se muškarci podvrgavaju i plastičnim operacijama koja sa sobom nosi izvjesne rizike. 

Stidne dlake postaju rjeđe i sijede

Ovo je samo još jedan znak da nivo testosterona u vašem tijelu opada. Sada se nećete morati više depilirati i brijati.

Najveći problemi su oni koji su vezani za bol u penisu i testisima ili oticanje genitalija. Bilo koja promjena koja dovodi do pojave nelagodnosti je razlog da se javite ljekaru. Bit će vam od koristi i da porazgovarate s nekim starijim muškarcem i vidite kroz kakvo iskustvo je on prošao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.