VAŽNO

Kreme i tretmani produžavaju mladost vrata

Prve bore na vratu mogu se pojaviti već u tridesetim godinama, a faktori koji utiču na to su sunčevo zračenje, stres, duhan, menopauza, životne navike...

Kako bi se usporila pojava bora veoma je bitna svakodnevna i kontinuirana njega. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.6.2019

U brobi kojom se po svaku cijenu nastoji "usporiti" godine, njega lica postala je imperativ, ali mnoge žene zaboravljaju kako je podjednako važna i briga o vratu i dekolteu.  

A ovoj regiji treba posvetiti istu, ako ne i veću pažnju, jer je koža vrata i dekoltea izuzetno nježna i čak dvaput tanja od kože lica. Bore na vratu nastaju spontano. Prve se mogu pojaviti već u tridesetim godinama ukoliko se ova regija ne njeguje adekvatno, odnosno ne čisti i ne hidrira dovoljno, ali i usljed prekomernog sunčanja.

Treba imati na umu da je sunčevo zračenje koži neprijatelj broj jedan. Vrat je, kao lice i ruke, uvijek otkriven i izložen štetnim uticajima vanjske sredine. Drugi faktori koji ubrzavaju pojavu bora su stres, duhan, menopauza, životne navike, položaj tokom spavanja...

Kako bi se usporila pojava bora veoma je bitna svakodnevna i kontinuirana njega. Posljednjih godina pojavile su se specijalne kreme i serumi za njegu vrata i dekoltea.

Svakodnevna njega podrazumijeva čišćenje ujutru i uveče blagim preparatima. Ujutru treba nanijeti hidrantnu kremu - koja je bogatija i hranjivija od one za lice, jer na vratu ima manje lojnih žlijezda i lipida koji prave zaštitni film - kao i kreme sa zaštitnim faktorom.

Uveče se preporučuje nanošenje antiaging krema bogatih hijaluronom, antioksidansima, vitaminima A,C,E, koje zatežu kožu i "peglaju" bore. Preparate bi trebalo nanositi kružnim masažnim pokretima na gore kako bi se pospješila cirkulacija.

Dodatna njega podrazumeva korišćenje pilinga i maske jednom nedjeljno. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se adekvatna kućna njega kombinira sa kozmetičkim tretmanima (dermapen, radiotalasni lifting, mezoterapija...), jer će tada koža vrata i dekoltea ostati duže mlada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.