ORDINACIJA

Trebaju li se implantati u grudima mijenjati

Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

13.6.2019

Pročitala sam da se implantati za povećanje grudi više ne moraju mijenjati kao ranije. Je li to tačno? 

U tehnologiji proizvodnje implantata inovacija na svjetskom i našem tržištu je pojavljivanje tzv. doživotnih ili trajnih implantata. Do sada su se proizvodili implantati čiji je vijek trajanja proizvođač sugerirao da bude deset do 15 godina i pacijentica ih je nakon tog roka trebala promijeniti. Proizvodnjom trajnih implantata riješen je jedan od najvećih problema nakon postavljanja: isti implantati se ne moraju više mijenjati.

Rijetko koje dojke nakon metamorfoze u trudnoći ostanu čvrste i jedre (bez ptoze-spuštanja), odnosno onakve kao što su bile. Ovdje je pravi trenutak da nastupi estetski hirurg.

Da pojasnimo: doživotni implantati preporučuju se svim ženama, od 19. godine i starijim, koje nemaju adekvatno razvijene grudi. Prednost doživotnih implantata jeste da se radi o samo jednoj operativnoj proceduri, ali ako žena ima doživotne implantate pa nakon određenog vremena procijeni da bi željela drugačije dojke, veće ili manje, ili ih želi podići, istim načinom, odnosno istom hirurškom procedurom, mijenjaju se i „doživotni“ implantati.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Želim ugraditi implantate, odnosno povećati grudi. Mogu li ljekari naknadno nakon ugradnje pratiti (smetaju li implantati za preglede) stanje s grudima da ne bih dobila karcinom?

Rak dojke mogu dobiti žene koje imaju implantate, isto kao i one koje ih nemaju. Bitno je da iskusan radiolog ultrazvučni nalaz dojki i mamografiju može pravilno interpretirati kod žena koje imaju ugrađene implantate te se prevencija - screeening - nastanka karcinoma može adekvatno provoditi. MRI se može koristiti u nejasnim slučajevima, kao, uostalom, i kod žena bez implantata.

Radila sam ultrazvuk zbog bola u lijevoj dojci. Ljekar mi je otkrio fibroadenom. Rekao je da se radi o dobroćudnom tumoru i preporučio kontrolu za šest mjeseci. Razmišljala sam da vam se javim zbog povećanja grudi. Mogu li i smijem li povećati grudi zbog ovoga tumora? Imam 22 godine i skoro da je tumor veći od same žlijezde dojke.

Žene koje u dobi između 20. i 30. godine napipaju otvrdnuće u dojci najvjerovatnije imaju fibroadenom. Kada se jednom javi, može trajati cijeli život. Njegovo postojanje često pobuđuje sumnju na malignitet. Biopsija je jedini siguran način kojim se može odrediti prava priroda bolesti, iglom ili hirurškim putem. Ne postoje dokazi o vezi fibroadenoma s povećanim rizikom od pojave raka dojke.

Kod vas se operativni zahvat povećanja grudi može uraditi bez ikakvih prepreka. Za vrijeme operativnog zahvata uklanja se fibroadenom i šalje na patohistološku analizu. Dok ste još u općoj anesteziji, dobiva se izvještaj patologa o kakvom je tumoru riječ. Kada se potvrdi dobroćudnost, nastavljamo s operacijom povećanja grudi. Imat ćete dvostruku korist. Živjet ćete sretno zbog saznanja da nemate rak dojke i imat ćete lijepe grudi.

Ukoliko bi se, eventualno, (što kod vas gotovo sigurno nije slučaj) pH analizom dokazao rak dojke, i tu imamo rješenje. Trend u svijetu je da se pacijentica probudi sa rekonstruiranom dojkom, što život čini ljepšim, prihvatljivijim i optimističnijim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.