ORDINACIJA

Streptokokna infekcija uspješno se liječi „penicilinom“

Prenosi se s osobe na osobu zrakom ili kontaktom sa zaraženom osobom <195> Za izolaciju streptokoka uzima se bris kože, nosa, ždrijela, krajnika i gnoj

Bris se uzima s mjesta promjene. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Mirsada Hukić

13.6.2019

Streptokok je bakterija koja je široko rasprostranjena u prirodi. Neke od njih normalno nastanjuju kožu i sluzokože ljudi, dok druge uzrokuju različita oboljenja poput upale nosa i ždrijela, streptokokne angine, streptokokne upale pluća, šarlaha, crvenog vjetra, gnojne upale kože i potkožnog tkiva.  

Higijenske mjere

Prenosi se s osobe na osobu zrakom ili kontaktom sa zaraženom osobom. Treba imati na umu da nakon streptokokne infekcije osoba ne postaje imuna na buduće infekcije. Štaviše, nakon streptokokne infekcije postaje osjetljivija na infekciju i podložna nastanku poststreptokoknih komplikacija.

S obzirom na to da je streptokok veoma osjetljiv na antibiotsku terapiju, s njom treba otpočeti što ranije, odmah nakon dokazivanja bakterije u brisu ždrijela ili kože. S ciljem sprečavanja širenja infekcije, pored liječenja oboljelog, treba provoditi higijenske mjere - pranje ruku, čišćenje svih predmeta s kojim su oboljeli bili u kontaktu, a djeca se ne smiju vratiti u kolektiv minimalno 24 sata nakon početka antibiotske terapije (ako su drugi pokazatelji zdravstvenog stanja dobri).

Dijagnoza streptokoknih bolesti postavlja se na osnovu anamnestičkih i epidemioloških podataka, kliničkim pregledom bolesnika te biohemijskim, mikrobiološkim i imunološkim pregledom uzoraka krvi i briseva.

Za mikrobiološki pregled, odnosno izolaciju streptokoka, treba uzeti materijal s mjesta promjene. Obično su to brisevi kože, nosa, ždrijela, krajnika i gnoj. Kod sumnje na streptokoknu sepsu krv se uzima nekoliko puta, a kod meningitisa likvor.


Akademik prof. dr. Mirsada Hukić. Arhiv

Poststreptokokne sekvele dijagnosticiraju se pomoću seroloških testova kojima se otkrivaju specifična antitijela: antistreptolizin O test, antidezoksiribonukleaza B test, antistreptohijaluronidaza test, itd.

Ishrana i mirovanje

Kontrolnim brisevima zdravih osoba otkrivaju se kliconoše koji nemaju znake i simptome infekcije, a mogu biti opasni za svoju okolinu, posebno u školama, obdaništima, đačkim i studentskim domovima.

Streptokokna infekcija uspješno se liječi „penicilinom“. Osobe alergične na „penicilin“ dobit će zamjenski antibiotik. Pored toga, primjenjuje se simptomatska terapija koja uključuje snižavanje temperature, ishranu bogatu vitaminima i mineralima te mirovanje. Poststreptokokne sekvele zahtijevaju kompleksan i dugotrajan tretman.

Pregledi djece

U Zavodu „Nalaz“ rade se preventivni pregledi djece koja trebaju krenuti ili pohađaju osnovnu školu ili obdanište kako bi se na vrijeme otkrile kliconoše i inficirani, na vrijeme otpočela terapija i spriječila epidemija.

Analize i terapija

Svi građani mogu biti pregledani u Zavodu „Nalaz“, na zahtjev ljekara ili na lični zahtjev. Njima će se, u ovisnosti traže li se streptokok ili posljedice do kojih je on doveo, uzeti bris ili krv. Ovaj pregled je jednostavan. Nakon što se uzme bris grla i nosa, on se zasije na podlogu za uzgajanje bakterija i potom se analizira porast bakterija, njihova identifikacija i osjetljivost na antibiotike.

Na osnovu antibiograma propisuje se odgovarajuća terapija. Ključno je da dobijete adekvatnu i pravovremenu terapiju. Za (ASTO test) dokazivanje antitijela karakterističnih za komplikacije (reumatska groznica, glomerulonefritis) uzima se krv iz vene i obrađuje se na poseban način. 

quote
<p>Nakon streptokokne infekcije osoba ne postaje imuna na buduće infekcije </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.