SAVJETI Hronični gastritis

Osjetljivi želudac

Zna se da pacijenti sa upalnim bolestima crijeva, tokom pogoršanja stanja, trebaju sasvim izbaciti sa jelovnika svježe voće i povrće.

"Zdravlje u kući"
12.06.2019 09:36

Bolje jesti bareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade

Foto: Ilustracija

Iako se savjetuje da ishrana bude što bogatija svježim povrćem, to ne važi za osobe koji boluju od hroničnog gastritisa.  

Osobe sa dijagnozom refluksnog ezofagitisa (GERB-a) takođe bi trebale izbjegavati paradajz, rotkvice, papričice, luk, sok paradajza, kisele krastavce. Nije neophodno potpuno izbaciti ove namirnice, ali je bolje jesti bareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade.

Zna se da pacijenti sa upalnim bolestima crijeva, tokom pogoršanja stanja, trebaju sasvim izbaciti sa jelovnika svježe voće i povrće.

Komentari

NA VRH