PREPORUKE

Odabir vježbi je individualan i ovisi o vašem zdravlju

Jedan od načina skidanja viška kilograma su treninzi umjerenog intenziteta, a podrazumijevaju lagano trčanje, vožnju bicikla, brzo hodanje, plivanje

Šebić: Postoje tri programa. Arhiv

L. S.

10.6.2019

Postoji više različitih programa ili načina vježbanja koji mogu pomoći u skidanju viška kilograma, a sve ovisi o početnom stanju u kojem se nalazi osoba koja želi mršavjeti i o njenom interesu prema nekim aktivnostima. Odabir programa treninga, uz zdravu ishranu, strogo je individualan i prvenstveno ovisi o početnom zdravstvenom stanju u kojem se vježbač nalazi, kaže Lejla Šebić, fitness trenerica i profesorica sporta.  

Potrošnja kalorija

- Među programima koji su efikasni u skidanju viška kilograma su, prije svega, oni visokog intenziteta, a relativno kratkog trajanja. Ovakvi programi su u svijetu fitnessa poznati pod nazivom HIIT, ili visokointenzivni intervalni treninzi. Vježbe se obično izvode velikom brzinom, uz veliki broj ponavljanja, a ako se koristi vanjsko opterećenje, ono može varirati od srednjeg do velikog, ovisno o tipu vježbe i pripremljenosti vježbača - navodi Šebić.

Ovakav trening značajno ubrzava srčanu frekvencu i izaziva veliki metabolički stres kod vježbača, traje od 10 do 30 minuta i traži duži oporavak nakon treninga. U stanju mirovanja nakon treninga ubrzan je metabolizam i povećana potrošnja kalorija.

- Drugi način skidanja viška kilograma su programi kontinuiranog aerobnog treninga, koji traju od 20 do 60 minuta, ali su nižeg i umjerenog intenziteta. Oni podrazumijevaju lagano trčanje, vožnju bicikla, brzo hodanje, plivanje, neku vrstu aerobika - navodi Šebić.

Željena forma

Treći način koji može pomoći u postizanju željene forme i skidanju viška kilogram je trening snage koji ima prvenstveni cilj izgradnju aktivne mišićne mase. Izgradnja mišićne mase, navodi naša sagovornica, proces je koji traje, traži vrijeme i posvećenost, ali ima i veliki utjecaj na ubrzanje metabolizma i promjenu izgleda tijela.


quote
<p>Za zdrave pojedince, uz stručni pristup, najbolje je napraviti adekvatnu kombinaciju ova tri načina vježbanja i pravilno ih programirati u određenom periodu </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.