ORDINACIJA

Streptokok: Od upale grla i kože do teškog invaliditeta

Streptokok uzrokuje bolest svojom invazivnošću, toksinima i pokretanjem imunopatoloških procesa u organizmu

Najčešća komplikacija je širenje infekcije s mjesta ulaska uzročnika na okolne i udaljene organe. Ilustracija

Piše: Akademik prof. dr. Mirsada Hukić

6.6.2019

Veliki broj oboljelih od streptokokne infekcije, kao i veliki postotak kliconoša (zdravih osoba koje nose streptokok) među djecom i mladima, ponukao me da skrenem pažnju javnosti na opasnost od ovog mikroorganizma. 

 Osip na koži

Upalu kože i sluzokože može uzrokovati veliki broj različitih bakterija kao što su streptokok, stafilokok, pneumokok, hemofilus, ešerihija, klebsiela, itd. Međutim, poseban značaj daje se hemolitičnom streptokoku grupe A (streptococcus pyogenes) zbog teških akutnih oboljenja koja izaziva, kao i trajnih oštećenja tkiva i organa.

Streptokok uzrokuje bolest svojom invazivnošću, toksinima i pokretanjem imunopatoloških procesa u organizmu koji za posljedicu imaju oštećenja srca, bubrega i zglobova. Prije uvođenja efikasne antibiotske terapije, streptokokne infekcije su bile glavni razlog teškog invaliditeta kod djece i mladih.

Streptokok uzrokuje veliki broj različitih oboljenja: streptokoknu upalu nosa i ždrijela, streptokoknu anginu, streptokoknu upalu pluća, šarlah, crveni vjetar, gnojnu upalu kože i potkožnog tkiva, infekciju rane i babinje groznice. Streptokok koji luči tzv. eritrogeni toksin je uzročnik šarlaha, teškog oboljenja koje prate visoka temperatura, osip po koži i sluznicama i intoksikacija. Svaka od ovih bolesti može se dodatno zakomplicirati.

Akademik prof. dr. Mirsada Hukić. Arhiv

Najčešća komplikacija je širenje infekcije s mjesta ulaska uzročnika na okolne i udaljene organe. Tako se, naprimjer, upala ždrijela i krajnika najčešće širi na srednje uho, sinuse, limfne čvorove i tkivo oko krajnika te uzrokuje njihovu gnojnu upalu.

Oštećenje ovojnice

S obzirom na to da neki sojevi streptokoka luče moćne toksine u toku bolesti, a posebno šarlaha, mogu se javiti i toksične komplikacije. Toksini oštećuju ovojnice malih zglobova (sinovitis), srce (miokarditis), bubrege (nefritis) i jetru (hepatitis).

Najozbiljnije komplikacije streptokokne infekcije su imunološke. Neki tipovi streptokoka mogu pokrenuti imunopatološke procese u organizmu kojim se oštećuju vlastite ćelije i tkiva. To znači da, pod utjecajem streptokoka, umjesto da nas brani od infekcije, imunološki sistem nas napada.

Oštećenja organa

Kada nastanu oštećenja organa i tkiva u organizmu, više nema streptokoka i zato se ove komplikacije nazivaju poststreptokokne sekvele. Najčešći su poststreptokokni glomerulonefritis (oštećenje i poremećaj rada bubrega) i reumatska groznica (oštećenje srca i zglobova). Bolest se javlja kod osoba koje imaju predispoziciju da se senzibiliraju na streptokok grupe A i njegove produkte.

Reumatska groznica je oboljenje koje karakteriziraju upalne promjene u srcu, zglobovima, potkožnom tkivu i centralnom nervnom sistemu. Javlja se u više kliničkih sindroma: poliartritis, karditis, eritema anulare i horea minor. Razvoj akutne reumatske groznice vezan je za infekcije respiratornih puteva s reumatogenim tipovima streptokoka. 

quote
<p>Akutini glomerulonephritis je akutna upala glomerula bubrega. Bolest se razvija obično nakon infekcije kože nefritogenim tipovima streptokoka </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.