ORDINACIJA

Ugradnja implantata bez reza, šivanja i otoka

Pacijent već sutradan može nositi privremeni rad

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

5.6.2019

Do sada se ugradnja implantata rješavala klasičnim hirurškim putem, što je podrazumijevalo pravljenje reza, ugradnju i šivanje hirurške rane. Uz ovu proceduru pacijenti su obično imali postoperativnu bol i otok, koji kod nekoga može biti veći ili manji, ali je morao proći određeni period oporavka, koji je nekad trajao i do dvije sedmice. 

Izrada vodiča

Kompjuterski vođena implantologija pruža potpuno drugačiji pristup ugradnji implantata. Pacijenti kući odlaze bez reza, bez otoka i boli i postoperativni tok je značajno olakšan. Već sutradan se mogu vratiti svakodnevnim obavezama.

Ova procedura omogućava i da unaprijed planiramo položaj krunica i položaj samih implantata, pa je i sama protetska faza znatno preciznija, sigurnija i brža. U softveru se virtuelno pozicioniraju implantati i na osnovu toga se izrađuje sam vodič (guide) za kompjuterski vođenu hirurgiju.

Najveća prednost kompjuterski vođene implantologije (guided implant surgery) je kod potpune bezubosti, gdje su hirurški rez i postoperativni period bili najizraženiji i gdje su pacijentima bile potrebne po dvije sedmice da se potpuno oporave.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Sam postupak za kompjuterski vođenu implantologiju je sljedeći: izrađuje se 3D ortopan na specifičan način, koji uključuje i snimanje totalne proteze sa specijalnim markerima na samoj protezi. Zatim se u softveru planiraju implantati, njihove dužine, pozicije i međusobni položaj. Nakon toga se u najnovijem 3D printeru printa sam stent koji će služiti kao tzv. vođica za hiruršku intervenciju.

Priprema ležišta

Najprije se implantat fiksira u ustima pomoću specijalnih pinova, a potom se priprema ležište za implantate. Ako je potrebno, nakon uklanjanja stenta, prave se mali rezovi kako bi se verificirala pozicija implantata u samoj kosti.

Cijeli postupak traje 10-15 minuta i pacijent već sutradan može nositi privremeni rad, bez ikakvih poteškoća.

Estetika i preciznost

Najveće prednosti kompjuterski vođene implantologije su:

- Bezbolna intervencija

- Kratko traje

- Postoperativni oporavak traje samo jedan dan

- Postavljanje implantata uz prethodno planiranje samih krunica, što vodi ka mnogo boljoj estetici i preciznosti rada



quote
<p>Omogućava da unaprijed planiramo položaj krunica i implantata </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.