SIMPTOMI / UPOZORENJA Rak grlića materice moguće je i spriječiti

5 zloćudnih znakova za žene

Jo's Cervical Cancer Trust, britanska udruga koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest. Zapamtite ih

"Zdravlje u kući"
01.06.2019 18:54

Najčešći simptom raka grlića materice je neuobičajeno krvarenje

Foto: Ilustracija

Rak grlića materice moguće je i spriječiti, i liječiti. Najbolje se može spriječiti vakcinacijom, a ako se otkrije u ranoj fazi, velike su šanse da ga pacijentica preživi i zato je iznimno važno otkriti ga što ranije. 

Jo's Cervical Cancer Trust, britanska udruga koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest.

1. Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića materice je neuobičajeno krvarenje (tokom ili nakon seksa, između mjesečnica ili nakon što ste već ušli u menopauzu).

Događa se kad ćelije raka počnu rasti na tkivu grlića. Osobito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema dobne granice za oboljenje od ove vrste raka.

2. Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno primijetiti ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustoći. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.

Kad ćelije raka ostanu bez kisika, to može uzrokovati infekciju koja izaziva neobičan miris vaginalnog iscjetka.

3. Neugoda ili bol tokom seksa

Bol za vrijeme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića materice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

 4. Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici, posjetite ginekologa.

 5. Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcionira kako bi trebalo. Primijetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme otiđite kod liječnika što prije.

VAŽNO!!!

Uznapreduje li bolest, možda ćete primijetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proljeva, začepljenosti ili oticanja nogu.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se liječniku što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate. 

Tagovi

Žene Bolesti Rak

Komentari

NA VRH