ZDRAVLJE

Neprijatelji crijeva

Mnogi lijekovi, ako se uzimaju duže, posebno antibiotici, štetno utječu na crijeva

Ako vas povremeno boli stomak i probava vam je usporena. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.7.2019

Kad se dobro održava ravnoteža crijevne flore, velika je vjerovatnoća da će osoba biti zdrava. No, crijevna flora svakodnevno je izložena brojnim opasnostima koje je mogu oštetiti.

Dug oporavak

Kad je ravnoteža narušena, najčešće zbog stresa i pogrešne prehrane, javlja se sindrom “propuštanja crijeva” pa toksini ulaze u krvotok kroz propusne zidove crijeva.

Ako vas povremeno boli stomak i probava vam je usporena, možda imate problem s crijevima.

Produženo uzimanje antibiotika može u potpunosti ukloniti korisne bakterije iz probavnog sistema, a to omogućava množenje patogenih bakterija i drugih mikroba. Šteta je veća kad se antibiotici uzimaju oralno i kad se duže vrijeme uzima manja doza, kao što je slučaj kod liječenja akni, hronične upale mokraćnog mjehura ili uha.

Zbog toga je uz antibiotike veoma važno uzimati i probiotike, jer se korisne bakterije u crijevima, čak i kad se antibiotici koriste kratko, od njih oporavljaju dugo, i do mjesec.

I drugi lijekovi, ako se uzimaju duže, štetno utječu na crijevnu floru. Kod osoba s hroničnim bolovima koje uzimaju analgetike ili kod onih koji koriste steroidne lijekove, imunitet je dodatno oslabljen pa im je organizam podložniji bolestima, poput infekcije kandidom.

Najteži oblik

Crijevnu floru razaraju i oralni kontraceptivi, tablete za spavanje, lijekovi protiv žgaravice, antipsihotici, citostatici...

Ako je disbalans crijeva uzrokovan lijekovima, najčešće je riječ o najtežem obliku tog poremećaja, a on je i najotporniji na liječenje.

Šećer i ugljikohidrati

Prerađene namirnice, previše šećera i ugljikohidrata u probavnom sistemu povećavaju broj gljivica, posebno kandide, streptokoka i stafilokoka, a bijeli hljeb, kolači, keks, pekarski proizvodi i tjestenina potiču nastanjivanje parazita u crijevima.

Ova vrsta poremećaja u radu crijeva može se ispraviti mijenjanjem prehrambenih navika.

Oboljenja i infekcije

Zarazne bolesti i infekcije virusima mogu trajno naštetiti crijevnoj flori pa je ponovno naseljavanje korisnih bakterija važan dio liječenja oboljelih. I druge hronične bolesti, poput dijabetesa, autoimunih bolesti, endokrinoloških, pretilosti… često su praćene oštećenjima crijevne flore.

Spora probava

Problem nastaje zbog previše posla i napora, a često je riječ o osobama sa sporim probavnim sistemom. Simptomi su plinovi, nadutost i refluks. Jedite više malih obroka i zaustavite se prije nego što osjetite da ste siti. U prehranu uključite ljubičasto i tamnoplavo povrće i voće, ljekovito bilje i agrume te pijte mineralnu vodu.

Dugotrajan stres

Dugotrajni fizički ili psihološki stres može trajno narušiti crijevnu floru. Fizičko iscrpljivanje, starenje, alkoholizam, zagađen okoliš, izloženost toksičnim tvarima, ionizirajuće zračenje i klimatske promjene utječu, također, na korisne bakterije u probavnom sistemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.