LIJEKOVI/IZBOR

Kako usporiti oštećenja hrskavice

Terapija za degenerativne reumatske bolesti je simptomatska, a u njoj sve veću pažnju privlače hondroprotektivni preparati za koje postoji dovoljan broj kliničkih saznanja o uspješnom djelovanju

Radi se o nezaustavljivom procesu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.5.2019

Za degenerativne reumatske bolesti ne postoji efikasan lijek u smislu izlječenja, jer se radi o nezaustavljivom procesu. Terapija koja se primenjuje je simptomatska, sve veću pažnju privlače hondroprotektivni preparati za koje postoji dovoljan broj kliničkih saznanja.  

Preparati su u vidu injekcija koje ljekar daje direktno u oboljeli zglob, a mogu se uzimati i oralno u vidu tableta. Potvrđeno je da ovi preparati, koji se nazivaju hondroprotektori, usporavaju proces oštećenja hrskavice.

Od hondroprotektora u terapiji osteoartroze do sada su najviše proučeni, a i imaju najširu primjenu glukozamin-sulfat i hondroitin-sulfat.

 Glukozamin sulfat

Glukozamin je prirodni amino-monosaharid sintetiziran iz glukoze. Djelovanje ovog lijeka zasniva se sprečavanju kataboličkih procesa sprečavanjem stvaranja toksičnih radikala. Zahvaljujući tim osobinama glukozamin može zaustaviti ili usporiti degeneraciju zglobne hrskavice.

Biohemijske, farmakološke i kliničke studije pokazala da glukozamin sulfat može zadovoljiti ove kriterije za liječenje osteoartritisa, a to su kontrola bola i usporavanje propadanja zglobne hrskavice.

Vjeruje se i da glukozamin unapređuje i poboljšava inkorporaciju sumpora u hrskavicu. Istraživači su došli do zaključaka da glukozamin ostavaruje simptomatske efekte posredstvom sulfatnog molekula.

Efikasnost lijeka prisutna je u oko 55 posto bolesnika i održava se 2 mjeseca po prestanku njegove primjene. Djelovanje lijeka na suzbijanje bola nestaje nakon 30 dana nakon primjene preporučene doze od 1.500 mg/dan.

Postoje dokazi koji upućuju da glukozamin-sulfat ima antikatabolički i antiinflamatorni efekat, kao i dokazi da ostvaruje povoljan klinički efekat kod osteoartroze koljena, ali ne i kod osteoartroze kuka.

Hondroitin sulfat

Hondroitin-sulfat je sulfatisan glikozaminoglikan koji se nalazi u zglobnoj hrskavici. Prema najnovijim preporukama savjetuje se prvenstveno u liječenju osteoartroze šaka, ali ne i kod osteoartroza kuka i koljena.

Preporučena dnevna doza je 1200 mg/dan tokom 6 mjeseci. Ne preporučuje se primjena kod osoba sa karcinomom prostate, a trebaju ga izbjegavati osobe na oralnoj antikoagulantnoj terapiji.

Hondrotropni lijekovi za osteoartritis

Hondrotropni lijekovi ili bolest modifikujući antiartrotični lijekovi (Diseases Modyfing OA Drugs - DMOADs) su zapravo stvarni, suštinski hondroprotektori. Tzv. hondrotropna terapija kod ovih lijekova usmjerena je na regeneraciju i izlječenje zglobne hrskavice stimulacijom hondrocita na povećanu sintezu makromolekula.

Ovo je nova grupa lijekova, koji imaju kasno djelovanje na promjene u oboljelom zglobu, koje se ispoljavaju tek poslije nekoliko mjeseci upotrebe. Tako se npr djelovanje hondrolitin sulfata javlja nakon 1-2 mjeseca i održava najmanje 2 mjeseca poslije prestanka liječenja.

Ovi lijekovi mogu spriječiti, odložiti, obnoviti oštećenu hrskavicu u oboljelom zglobu i nemaju direktne efekte na simptome bolesti. Koriste se u liječenju osteoartritisa koljena, sa nešto manjim rezultatima kod kuka i šaka, dok njihov uticaj na ostale zglobe još nije utvrđen.

Kako se radi o novim lijekovima, ova grupa je jednim dijelom u upotrebi a drugim dijelom u fazi istraživanja ili preregistracije. Najpoznatiji među njima su Diacerein, hijaluronska kiselina, Rumanol i Ateparon.

„Osvježavanje“ zlognih površina

Ideja da se hijaluronska kiselina primijeni u liječenju artroza proistekla je iz činjenice da se njenim direktnim unosom u zglob (intraartikularno) mogu hondrocitima ponuditi makromolekule potrebne za izgradnju vanćelijskog matriksa.

Pored „osvježavanja“ zglobnih površina, hijaluronska kiselina je i neophodan sastojak agregacije prostaglandina, koji su vrlo važni za održavanje elastičnosti hrskavice i stabilizaciju kolagenske mreže.

Rumanol je ekstrakt koštanog tkiva i zglobova čiji je aktivni sastojak TGF-?, koji se u kostima nalazi u velikim količinama. Rumanol se primjenjuje u dozi od 25-30 ml u ciklusu, 2-3 puta nedjeljno, 1-2 ml intramuskularno, sa ponavljanjem davanja nakon 6 mjeseci.

Efikasnost ovog lijeka nije dovoljno dokazana. Ateparon je polusintetski polimer dekstrana. Efikasnost ovog lijeka nije dovoljno dokazana.

Pet bitnih pravila

Međutim, da bi se bar donekle odložio trenutak nastanka i razvoja ovih bolesti, u preventivnom smislu treba poštovati određena pravila čitavog života.

1. Ishrana se mora zasnivati na unošenju dosta kalcija kako bi se osigurala čvrstina skeleta.

2. Fizičku aktivnost također treba upražnjavati u skladu sa životnim dobom i intenzitetom bolesti. Za svako životno doba postoje odgovarajuće vježbe koje treba preporučiti stručno lice.

3. Za starije, kod kojih su degenerativne promjene najizraženije, savjetuje se šetnja sa brzim hodanjem, koliko je to u njihovoj moći.

4. Brzo hodanje je važno jer utiče na zglobove povećavajući koštanu čvrstinu.

5. Plivanje je također djelotvorno, a za mlađe i vožnja bicikla.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.