SAVJETI

Mršavite i nakon četrdesete

Pratite šta jedete, koliko spavate i vježbate...

S godinama naš metabolizam počinje usporavati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.7.2019

Što ste stariji, to vam je teže da izgubite koji kilogram. Ali, to ne znači da trebate odustati, smo su vam potrebni volja, istrajnost i nekoliko dobrih savjeta. S godinama naš metabolizam počinje usporavati, a kod žena se to dešava već od sredine pa do kraja tridesetih godina. 

Pametan pristup

Zato nije neuobičajeno da se žene, kada dođu u četrdesete, iznenada udebljaju. A ako ne koristite pametan pristup gubljenju masti i kilograma, vrlo je vjerovatno da ćete imati i zdravstvenih problema.

Nekoliko je načina da zdravo i učinkovito gubite kilograme u tom periodu života – pratite šta jedete, koliko spavate i vježbate.

Spavajte dovoljno – Jedna od najčešćih grešaka kod žena koje pokušavaju smršaviti je manjak sna. Rade do kasno, a bude se rano kako bi pripremile ručak za taj dan. Ali, imajte na umu da se i spavanjem gube kalorije. Primjera radi, čovjek od 80 kilograma dok spava izgubit će oko 69 kalorija po satu. Osim sagorijevanja kalorija noću, spavanje i obnavlja tijelo, što mu omogućava da sagorijeva više kalorija tokom dana.

Pripremajte obroke unaprijed - Jedan od najčešćih problema s kojima se susreću ljudi koji žive brzim tempom života je taj što gdje stignu. To može stvoriti problem ako ste odlučili pratiti svoju prehranu. Zato jelo pripremajte unaprijed. Na ovaj način, možete jednostavno brojati kalorije i biti sigurni da je ono što jedete zdravo.

Obroke možete pripremati i svaka tri dana, a neka u njima bude ravnoteža ugljikohidrata, proteina i masti.

 Dnevnik prehrane

Vodite dnevnik prehrane – U četrdesetima je važno da pratite šta jedete. Uz dnevnik prehrane, znat ćete u određenim situacijama šta i koliko jedete, a i moći ćete naći zdravije alternative.

Koristite kvalitetne dodatke prehrani, to je još jedan učinkovit način gubljenja kilograma. Važno je da dodaci koje uzimate budu kvalitetni.

Kombinirajte vježbe

Kombinirajte različite vrste vježbi - Ponekad nije bitno koliko vježbate, već kako vježbe izvodite. Uobičajena pogreška je uvijek ponavljati iste vježbe. Ne samo da će postati dosadno, već to može smanjiti i potrošnju kalorija. Kako biste kvalitetnije odradile trening, kombinirajte i izmjenjujte različite vježbe svake 2-3 sedmice. Također je važno držati se velikih mišićnih grupa kako biste u tom procesu sagorijevale više kalorija. 

 Izbacite grickalice

Nemojte se previše opterećavati ako imate jedan ili dva kilograma više nego prije dva dana, ali odredite neku granicu preko koje ne smijete ići. Kada primijetite da se približavate toj granici, odmah krenite s dijetom. Izbjegavajte grickalice, a najlakši način da ih ne jedete je da ih potpuno izbacite iz kuće.

Voda je kjučna

Svi znamo da je voda neophodna za ispravno funkcioniranje organizma. Uzimanje dovoljno vode ubrzat će vaš metabolizam, pomoći će vam da se otarasite toksina i održavat će optimalnu hidriranost organizma.

Manje promjene

Puno je lakše naviknuti se na više malih promjena nego na jednu veliku. Zato, ako pijete kafu s mlijekom, počnite koristiti mlijeko s manje masnoće, umjesto da ga potpuno izbacite. Ne jedite punomasni sir za doručak, a umjesto njega uzmite kiselo mlijeko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.