OPREZ

6 simptoma - poziv na akciju

Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići pregled, ističu stručnjaci navodeći najčešće šta sve može ukazivati na maligna oboljenja

Oboljenja se javljaju tiho i prikriveno. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.5.2019

Iako se maligna oboljenja javljaju tiho i prikriveno, postoje određeni simptomi koji ukazuju na neobično dešavanje u organizmu kao upozorenje na bolest. Dugo prisutne simptome ne treba prepuštati spontanom nestanku, već obavezno treba otići na pregled, ističu stručnjaci, navodeći najčešće: 

1. Povišena temperatura u kontinuitetu može biti simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorirati.

2. Mršavljenje bez dijete ili vježbi, uz uobičajene životne navike, može biti posljedica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak tjelesne težine može ukazivati na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na karcinom pankreasa i želuca.

3. Kašalj i promuklost obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje mogu ukazati i na karcinom pluća ili grla.

4. Bolovi koji ne jenjavaju također mogu biti znak malignih promjena. Česte glavobolje, primjera radi, mogu ukazivati na karcinom mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog crijeva i jajnika.

5. Čvorići ispod kože na pojedinim dijelovima tijela trebaju pobuditi posebnu pažnju. Naročito treba biti oprezan ukoliko se napipavaju u predjelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepiti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

6. Neobična krvarenja su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posljedica karcinoma pluća, krv u stolici može upućivati na karcinom debelog crijeva, u urinu na zloćudni tumor bešike. Stalno vaginalno krvarenje može se javiti zbog karcinoma grlića materice, a krv iz bradavica kao posljedica karcinoma dojke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.