PREPORUKE

Ako stalno pijete aspirin, konzumirajte dosta voća i povrća

Njegovo učestalo uzimanje u visokim dozama može izazvati mikroskopska krvarenja tkiva želuca

Žene trebaju uzimati folnu kiselinu i vitamin C. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.6.2019

Aspirin je lijek koji se uzima bez recepta, često se koristi i smatra se bezopasnim i korisnim. Međutim, stalno uzimanje ovoga lijeka u visokim dozama može izazvati mikroskopska krvarenja tkiva želuca, a time i deficit željeza. Ova pojava posebno je česta kod starijih osoba kojima se visoke doze propisuju za terapiju artritisa.  

Kako bi se prevenirala ova pojava, osjetljivim osobama preporučuju se tzv. koatirani ili obloženi lijekovi koji se otapaju tek u crijevu, a lijek treba uzimati uz obrok i s dosta vode. Dugotrajna upotreba aspirina može uzrokovati nedostatak vitamina C i folne kiseline. 

Zato se osobama na dugotrajnoj terapiji tim lijekom preporučuje prehrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i morskim plodovima te cjelovitim žitaricama i mahunarkama.

Žene u reproduktivnoj dobi moraju posebno pripaziti na nivo folne kiseline pa se njima savjetuje uzimanje suplemenata folne kiseline i vitamina C ako često posežu za aspirinom. Ali prevelike doze vitamina C nisu dobra kombinacija s aspirinom, jer visok nivo tog vitamina zakiseljava mokraću, što otežava izlučivanje aspirina iz organizma pa se on zadržava duže nego što je potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.