OPREZ Međusobno djelovanje - na šta obratiti pažnju

Dok uzimate lijekove, pazite šta jedete

Hrana utječe na oslobađanje lijeka iz tablete, na njegovo raspoređivanje u organizmu te na razgradnju i izbacivanje iz organizma

Z. KARIĆ
02.06.2019 07:59

Neke od namirnica koje često unosimo imaju izražen utjecaj na neke lijekove

Foto: Ilustracija

Odavno je poznato da su određeni lijekovi u međuigri s hranom i obrnuto, da određene namirnice i nutrijenti utječu na učinkovitost pojedinih lijekova. Većinu lijekova unosimo u tijelo oralnim putem, pa zbog toga istovremeni unos hrane i lijekova može imati snažan utjecaj na djelovanje lijeka, i to na različite načine, kaže dr. Adnan Delić, subspecijalista kardiolog u Poliklinici „Kardiocentar“ Sarajevo. 

Sastav obroka

- Hrana utječe na oslobađanje lijeka iz tablete, na njegovo raspoređivanje u organizmu, kao i na razgradnju i izbacivanje iz organizma. Dakle, hrana posredno utječe na djelotvornost i sigurnost farmakološke terapije - navodi dr. Delić.

Farmakodinamika je grana farmakologije koja proučava interakcije hrane i lijekova. Svaki unos hrane ili pića mijenja uvjete u ljudskom probavnom traktu. Stoga je precizno razumijevanje kako hrana i lijek međusobno djeluju preduvjet za predviđanje učinka lijeka.

Neke od namirnica koje često unosimo (mlijeko, sok od grejpa, alkohol) imaju izražen utjecaj na neke lijekove.

- Učinak specifičnih interakcija hrane i lijekova različit je za svaku osobu, a ovisi o dozi lijeka, sastavu obroka, dobi, spolu, građi tijela te prehrambenom i zdravstvenom statusu pojedinca. Konzumiranje alkohola i pušenje, također, mogu doprinijeti pojavi interakcija. Interakcijama su najpodložnije starije osobe, djeca i adolescenti, loše uhranjene osobe i hronični bolesnici - navodi dr. Delić.

Klasičan primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka je interakcija tetraciklinskih antibiotika te kalcija i željeza. Ako se navedeni minerali uzimaju istovremeno s lijekom, dolazi do vezanja njihovih molekula i umanjuje se apsorpcija lijeka i minerala. Zato nije preporučljivo uzimati tetraciklinske antibiotike uz mlijeko, mliječne proizvode, suplemente kalcija i željeza te druge namirnice koje njima obiluju.

Specifične reakcije

- Stanje dodatno komplicira činjenica da sve više ljudi koristi razne suplemente i dodatke u prehrani. S druge strane, i broj lijekova koji se koriste u medicini je sve veći, što dovodi do toga da se povećava broj tvari koje mogu dovesti do specifičnih interakcija hrane i lijekova. Osim što između hrane i lijekova mogu nastati specifične reakcije, unos hrane mijenja i neke opće uvjete u probavnom traktu, a što, također, utječe na djelovanje lijeka. Tako količina tečnosti u probavnom sistemu utječe na otapanje lijekova, ako je manje tečnosti, lijek će se sporije razgrađivati - pojašnjava naš sagovornik.

  • Dr. Delić: Jedan od izazova
    Dr. Delić: Jedan od izazova Foto: Arhiv

Također, hrana utječe na kiselost sredine u probavnom sistemu, a to se odražava na proces razgradnje i apsorpcije nekih lijekova. Prisustvo vode i masnoća utječe na otapanje pojedinih supstanci.

Iz svega toga je jasno, ističe dr. Delić, da su načini djelovanja hrane i lijekova složeni i brojni, i da na njih utječe niz faktora od kojih nisu svi poznati.

Zato je neophodno pažljivo se informirati o svakom lijeku koji se koristi, uključujući i njegovo međudjelovanje s hranom. Ovisno o tome o kojem je lijeku riječ i koji efekt se njime želi postići, potrebno je odabrati vrstu prehrane kojom ćemo takvo djelovanje što manje omesti, ili mu čak i pomoći - poručuje dr. Delić.

Usporena razgradnja

- Biljna vlakna usporavaju razgradnju većine lijekova.

- Pojedine vrste sireva (čedar, parmezan) mogu „kočiti“ djelovanje antidepresivnih lijekova.

- Namirnice bogate kalijem (banane, paradajz, krompir) ne bi trebalo konzumirati u većim količinama kad se koristi diuretik koji štedi kalij, jer dolazi do prevelikog nakupljanja tog minerala u organizmu.

- Ako uzimate lijekove za regulaciju krvnog pritiska, obratite pažnju na količinu unesene soli.

- Manje je poznat utjecaj kafe, čaja i gaziranih sokova na lijekove propisane kod astme i bronhitisa.

- Vitamini i minerali, o kojima vlada mišljenje kao o sasvim bezazlenim sredstvima, te različiti drugi dodaci prehrani, mogu se vezati na neke lijekove, izazivajući neuobičajene reakcije (teškoće u disanju, slabost, povraćanje, opstipaciju ili proliv).

Put koji prolaze 

Lijekovi putuju do cilja jednakim putem kao i hrana. Iz usta, preko ždrijela i jednjaka, dolaze u želudac. Nakon što prođu kroz želudac, bivaju apsorbirani u krvotok, i to većinom kroz sluznicu tankog crijeva. Putem krvotoka dijelovi lijekova stižu do jetre, gdje se na kraju odvija njihova razgradnja. Jetra dalje spojeve koji nastaju razgradnjom nekog lijeka i dijelove hrane upućuje u razne dijelove tijela, odnosno u ćelije koje ih trebaju. Upravo zbog puta kroz koje prolaze pojedine vrste lijekova i hrane, može doći do većeg ili manjeg utjecaja jednog na drugo.

Hrana može pojačati učinak lijeka ili ga usporiti, može utjecati na dozu lijeka, može pojačati, spriječiti ili uzrokovati nuspojave

Komentari

NA VRH