ZDRAVLJE Tamne bobice ljekovitih moći

Borovnice: Borci protiv anemije

Usporavaju i proces starenja, utječu na funkciju vida, djeluju protuupalno te zaustavljaju početne faze razvoja karcinoma

"Zdravlje u kući"
29.05.2019 21:18

Borovnice štite od bolesti srca i krvnih sudova

Foto: Ilustracija

Borovnica predstavlja najbogatiji izvor antioksidanata. Za to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju.  

Istraživanja su pokazala da su borovnice odličan lijek protiv anemije, da usporavaju proces starenja, utječu na funkciju vida te zaustavljaju početne faze razvoja karcinoma.

Također, štite od bolesti srca i krvnih sudova, a imaju protuupalno djelovanje. Potiču i razgradnju masti u tijelu i mogu sniziti povišen krvni pritisak. Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje ovog voća dat će vam energiju i pospješiti kognitivne funkcije.

Osim bobica, i listovi su ljekoviti, jer su prava riznica minerala kalija, natrija, mangana, hroma, željeza i bakra. Borovnica sadrži i dosta vitamina C, organske kiseline, saponine, šećer i tanine. I osušeni plodovi su ljekoviti - sadrže brojne vrijedne sastojke kao što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline, pektin, vitamin C, karotin.

Plodovi borovnice predstavljaju blagotvorno sredstvo u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u liječenju neinfektivne dijareje kod djece. Poznato je i njihovo dijetetsko djelovanje. Bez obzira na to za šta se koriste, najbolje je uzimati svježe plodove ili sok.

Borovnice su prijatnog, kiselkasto-slatkog i malo oporog ukusa. Ali, ne treba zaboraviti ni da se od ove modrocrne, okrugle, sočne bobice prave ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti. Jedino što im nakon kuhanja nedostaje je vitamin C.

Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šoljice soka od borovnica dva puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavu

Komentari

NA VRH