ORDINACIJA Vi pitate – ljekar odgovara

Umor, vrtoglavica, otok – simptomi srčanog oboljenja?

Piše: Prof. dr. Jasmin Čaluk
01.06.2019 09:19

Kada je neophodan kardiološki pregled

Foto: Ilustracija

Već duže vrijeme osjećam umor i vrtoglavicu, a i noge mi otječu. Dah mi je kraći nego obično. Da li bi ovi znakovi mogli ukazivati na neko srčano oboljenje? 

Simptomi koje osjećate su nespecifični, ali kad se javljaju zajedno, mogu biti porijekla srčane slabosti. Srčana slabost uzrokuje zamorljivost, a i otoci na nogama su tada česta pojava. Kombinacija vaših tegoba zahtijeva kardiološku obradu, svakako kardiološki pregled s EKG-om i ultrazvuk srca.

Nekad ovi simptomi budu i posljedica bolesti perikarda (srčane ovojnice), ali i ta stanja se prilično dobro mogu detektirati ultrazvukom srca. Ipak, dešava se da osobe imaju ove simptome i zbog drugih uzroka. Neki lijekovi, naprimjer,. mogu izazvati otoke na nogama, a umor i kratak dah mogu biti posljedica i bolesti pluća. Ipak, zbog kombinacije tegoba koje navodite, najbolje je najprije uraditi kardiološku obradu.

 
  • Prof. dr. Jasmin Čaluk
    Prof. dr. Jasmin Čaluk Foto: (Arhiv)

Kardiovaskularne smetnje i testiranja

Koji testovi se preporučuju kada ljekar sumnja da pacijent ima kardiovaskularne probleme?

Pri sumnji na kardiovaskularne probleme obavezni su EKG i kardiološki pregled, a uputno je uraditi i ultrazvuk srca (ehokardiografiju), što se smatra jednom od najinformativnijih dijagnostičkih metoda u kardiologiji. Ove pretrage dobar su temelj za dijagnostiku. Ukoliko ima potrebe (ako pacijent osjeća bol u prsima, posebno pri naporu, gušenje pri naporu, bol u prsima pri izlasku na hladno, zamorljivost pri naporima), ima rezona uraditi i ergometriju, tj. test opterećenja.

Ako taj test pokaže ishemiju miokarda, stanje u kojem srce ne dobija dovoljno krvi, pacijenta treba uputiti na koronarografiju – invazivno snimanje koronarnih arterija. S druge strane, ako pacijent osjeća nepravilnosti u radu srca ili ako je zabilježen gubitak svijesti, potrebno je uraditi EKG holter-monitoring da se ispita jesu li posrijedi poremećaji srčanog ritma. Za preciznu evaluaciju hipertenzije može se raditi 24-satni monitoring krvnog pritiska. Za početak je, pak, najbolje uraditi kardiološki pregled s EKG-om i ultrazvuk srca.

Komentari

NA VRH