ORDINACIJA

Upala palca šake češća je kod žena

Nastaje kao posljedica ponavljanja istih pokreta koji rezultiraju oštećenjem i zadebljanjem tetiva i ovojnica <195> Bol se pojačava prilikom stiskanja i pomicanja šake

U nekim slučajevima prisutan je i otok bolne regije. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

31.5.2019

De Quervainova bolest predstavlja bolno stanje koje nastaje kao posljedica iritacije tetiva dugog mišića, koji je po funkciji odmicač (abduktor) palca i kratkog mišića, koji ima funkciju ispružača (ekstenzora) palca.  

Jednostavnije rečeno, riječ je o tetivama mišića koji učestvuju u pokretu kojim palac odmičemo od dlana i nastranu (kao kod autostopiranja).

Klinička slika

Pripada grupi sindroma prenaprezanja, jer nastaje kao posljedica ponavljajućih istovrsnih pokreta koji na kraju rezultiraju mikrooštećenjem i posljedičnim zadebljanjem tetiva i njihovih ovojnica.

De Quervainova bolest obično se javlja kao profesionalna bolest kod fizičkih radnika, muzičara (bubnjara i klavijaturista), golfera, tenisera, bacača diska i koplja. Češća je žena nego kod muškaraca.

Osnovni simptom je bol koja je najjače izražena iznad stiloidnog nastavka palčane kosti (radiusa). Bol se pojačava prilikom stiskanja šake i pomicanja šake ustranu, prema malom prstu. U nekim slučajevima prisutan je i otok bolne regije.

Dr. Edin Buljugić. Arhiv

Dijagnoza se postavlja na osnovu tipične kliničke slike pojave i lokalizacije boli iznad stiloidnog nastavka palčane kosti. Dijagnostički je koristan Finkelsteinov test, pri kojem pacijent uloži palac na dlanu i preklopi ga ostalim prstima, a potom mu ispitivač savije najprije cijelu šaku u ručnom zglobu prema dolje, a potom ustranu, prema malom prstu. Ako je riječ o ovoj bolesti, postupak uzrokuje snažnu bol u području zahvaćenih ovojnica tetiva.

Tretiranje otoka

U početnoj fazi liječenja neophodno je reducirati pokrete koji izazivaju bol. Ukoliko se pojavi otok, treba ga tretirati ledom više puta dnevno. Kod ovog oboljenja uvijek se najprije pristupa neoperativnom liječenju. Između 70 i 80 posto slučajeva pomažu lokalno primijenjeni kortikosteroidi, uz imobilizaciju palca. Kada je riječ o fizikalnoj terapiji, primjenjuju su elektroterapija, ultrazvuk, magnetoterapija, laser.

Operativni zahvat

Operativni zahvat izvodi se kada konzervativno liječenje nije postiglo nikakav rezultat. Važno je naglasiti da je strpljivost glavni faktor u liječenju ovog sindroma. Nekada je potrebno i više mjeseci kako bi bolovi potpuno prestali. U našem centru imamo u ponudi savremeni aparat koji se pokazao uspješnim u liječenju mnogih dijagnoza, među kojim je i De Quervainova bolest. U pitanju je tekar-terapija, koja, u kombinaciji s klasičnom fizikalnom terapijom, daje pozitivan efekt u liječenju ovog stanja.

quote
<p>U početnoj fazi liječenja neophodno je reducirati pokrete koji izazivaju bol </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.