ORDINACIJA

Odlazak kod zubara bez stresa, straha i boli

"Rajski plin“ najčešći je izbor za sedaciju pacijenata <195> Dovodi do osjećaja opuštenosti, smanjuje stres, percepciju boli i tjeskobu

Sedacija je namijenjena i djeci i odraslima. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

30.5.2019

Tehnika sedacije pacijenata je u upotrebi dugi niz godina u Americi i mnogim evropskim zemljama. Dušik-oksid, poznat i pod nazivom „rajski plin“, najčešći je izbor za sedaciju pacijenata s blagom do umjerenom anksioznošću, odnosno strahom od stomatoloških zahvata.  

Osjećaj za vrijeme

Djelovanje plina osjeća se već nakon nekoliko minuta, a njegov učinak nestaje nedugo nakon prestanka udisanja, i to bez nuspojava, što ovu metodu čini pouzdanom za primjenu u svakodnevnoj praksi.

Kontrolirano doziranje plina dušik-oksida inhalacijskim putem, u kombinaciji s kisikom, kod pacijenta dovodi do osjećaja opuštenosti, smanjuje stres, percepciju boli i tjeskobu. Na taj način olakšana je saradnja s ljekarom, dok vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni.

Ove učinke potrebno je objasniti pacijentu prilikom prvog pregleda te isplanirati tok potrebnih zahvata. Već nakon prvog tretmana, pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja, jer je znatno ugodnije i manje stresno.

Dodatna prednost korištenja „rajskog plina“ je da u potpunosti otklanja „gag refleks“, odnosno nagon za povraćanjem, koji se često javlja prilikom uzimanja otiska zuba, što često pravi problem kod određene grupe pacijenata.

Ovaj pristup posebno je važan kod dugotrajnih zahvata koji traju i do četiri sata, jer pacijent gubi osjećaj za vrijeme. Tretman mu se čini znatno kraćim, a samim tim i manje neugodnim iskustvom. U saradnji s cijelim timom ordinacije, dentalna anksioznost može se smanjiti, pa i u potpunosti prevladati, a ujedno se izgrađuje i povjerenje između pacijenta i stomatologa.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Važno je naglasiti da sedacija ne uzrokuje nikakve nuspojave, jer se plin ne uključuje u metaboličke procese u organizmu. Sav plin koji se udahne putem pluća se i izdahne. Jedina prepreka za korištenje tretmana su opće zdravstvene kontraindikacije, ukoliko je riječ o pacijentima koji pate od težih općih bolesti, nepokretni su ili pate od klaustrofobije.

Rad u miru

Sedacija je namijenjena i odraslima i djeci. Dentalna fobija je kod nekih osoba toliko izražena da pod svaku cijenu nastoje izbjeći odlazak stomatologu. Čak i jednostavni postupci, poput uzimanja otisaka zuba ili čišćenja kamenca, za takve pacijente predstavljaju problem.

Najveća prednost sedacije je što omogućava stomatologu i pacijentu rad u miru, bez gubitka vremena i stresnih situacija.

Djeca spremna na saradnju

Poznato je da se djeca najviše plaše popravljanja zuba, a posljedica je nedostatak saradnje s ljekarom. Stomatolog se suočava s neugodnošću pri radu, a i postupak liječenja je dugotrajan. Kod djece koja imaju strah od stomatologa javlja se potreba za velikim zahvatima zbog uznapredovalog karijesa, jer na zubarsku stolicu najčešće prvi put sjednu zbog jake zubobolje i otoka.

Sedacija rješava taj problem na način da je dijete opušteno i spremno na saradnju, što štedi vrijeme i olakšava rad ljekaru i osoblju. 

quote
<p>Problem je i dugotrajno otvaranje usta kod zahtjevnih zahvata oralne hirurgije, a zbog osjećaja bržeg protoka vremena sedacija omogućuje pacijentu da to lakše podnese </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.