TVRDNJE

6 hormona ubrzavaju starenje

Dobra vijest je da postoje pouzdane metode za uspostavljanje ravnoteže

Kako idu godine, tako čovjekovo tijelo polako dobija somatopauzu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.5.2019

Naučnici tvrde da naše tijelo sintetizira oko stotinu hormona i od kojih je njih šest jako važno za žene, a neki od njih i za muškarce. Ti hormoni doprinose elastičnosti kože i čuvaju mladost, pa čak i doprinose dobrom raspoloženju.  

Međutim, iz nepoznatih razloga, ponekad ih tijelo ne uspijeva proizvesti u dovoljnoj količini pa se nivoi hormona smanjuju, a osoba počinje prerano stariti. Dobra vijest je da postoje pouzdane metode za uspostavljanje ravnoteže hormona.

 1. Estrogen – manjak je ženski problem 

Estrogen je ženski spolni hormon koji utječe na proizvodnju elastina i kolagena u ćelijama fibroblasta. Imaju ga u nekoj mjeri i muškarci, ali njihova je koža deblja pa se manjak i ne osjeti.

No, kada se kod žena nivo ovog hormona smanji, pojavljuju se bore, ovalni oblik lica postaje neravnomjeran, a grudi postaju opuštene. Međutim, nije riječ samo o koži - što je niži nivo estrogena, to se tijelo brže troši.

Ona dobra vijest kad je u pitanju estrogen glasi: Njegov nivo može se povećati na dva načina – hranom i kozmetičkim pripravcima.

Od hrane riječ je o sojinom mlijeku, smeđoj riži, lanenom sjemenu, svježem povrću i voću. Naučnici tvrde da proizvodi od mesa potiskuju proizvodnju estrogena, zbog čega je bolje smanjiti potrošnju životinjskih proteina.

Od kozmetike posebno se preporučuju kreme koje sadrže fitoestrogene. Na primjer, serumi i kreme sa korijenjem sladića bore se protiv starenja, jer sadrži likuiritigenin - antioksidant koji stimulira proizvodnju kolagena.

2. Hormon rasta - somatotropin

Kako idu godine, tako čovjekovo tijelo polako dobija somatopauzu, to je stanje kada u krvi počinje opadati nivo hormona rasta. Sa smanjivanjem nivoa somatotropina u krvi, smanjuju se i mišići, a u pretjeranim količina počinju se pojavljivati bore, masne naslage na neželjenim mjestima, raspoloženje se pogoršava, a izdržljivost smanjuje.

Poznato je da brojne holivudske zvijezde oba spola često počinju ubrizgavati hormon rasta, međutim, ova metoda ima mnogo neprijatnih nuspojava, kao što su oticanje, glavobolje, pa čak i nekontrolirani rast kostiju i unutrašnjih organa.

Zato treba nastojati prirodnim putem povećati nivo hormona rasta. Recept je vrlo jednostavan i izuzetno jeftin – fizička aktivnost. Preporučuje se hodanje brzinom od oko 4 km na sat, vježbe sa tegovima (10-15 ponavljanja za svaku ruku).

Bolje je ako trening snage prethodi aerobnoj vježbi - prvo, radite sa tegovima, a zatim hodajte. Naravno, šetnja napolju je najbolja opcija.

Postoje još dva jednako jeftina i efikasna recepta, u oba slušaja riječ je o promjeni temperature tijela. Prvi je posjeta sauni, a drugi – tuširanje naizmjenično toplom pa hladnom vodom. Sve to stimulira proizvodnju hormona rasta. 

 3. DHEA (dehidroepiandrosteron) – teško za izgovoriti, ali vrlo bitno

DHEA je hormon koji djeluje umirujuće i efikasan je protiv starenja. Ali stvar je u tome što ga naše tijelo proizvodi samo do 30. godine. Nakon što tonus mišića počne opadati, krvni sudovi postaju krhki, a koža gubi elastičnost.

Ima li rješenja? Naše telo proizvodi DHEA uz pomoć njih. Dakle, treba u prehranu uključiti zdrave masti. Orašasti plodovi, sjemenke, masna riba i avokado sadrže esencijalne polinezasićene masne kiseline.

No, i ovo rješenje djeluje ograničeno – važi samo za mladost. Starijima se preporučuje: Jedite proteine za doručak. Oni pomažu u borbi protiv promjena raspoloženja i stabiliziraju nervni sistem na samom početku dana.

4. Melatonin nije samo za san

Melatonin regulira naše dnevne ritmove. Drugim iječima, informira tijelo kada je vrijeme za odmor. Svi procesi obnavljanja ćelija odvijaju se tokom spavanja i ako je san poremećen, ljudi počinju stariti prerano.

Nedostatak melatonina dovodi do pojave bora, gubitka kose i stvaranja pigmentnih mrlja. Zato treba nastojati podići njegov nivo. Kako? Hranom, naravno. Melatonin se nalazi u bananama, paradajzu, riži i kukuruzu.

Alkohol, pušenje i kofein djeluju suprotno. Kada ih konzumirate, proizvodnja ovog hormona prestaje. Neki lijekovi kao što su betablokatori, hipnotici i antiupalni imaju isti efekat.

 5. Šta nam radi kortizol

Visok nivo hormona stresa - kortizola dovodi do preranog starenja. U zavisnosti od tipa kože, negativni efekat kortizola se manifestira na različite načine - od sive boje lica, do suhe i kože koja se ljušti, do dubokih bora i masne kože i akni. Ovaj hormon razgrađuje vlakna kolagena i čini kožu mlitavom.

Kako smanjiti nivo kortizola i stresa? O tome su napisane gomile tekstova, a evo osnovnih preporuka:

- Pijte dovoljno vode: Čak i mala dehidratacija povećava nivo ovog hormona. A mala stvar kao što je čaša vode, pomoći će vam da se opustite.

- Dodaci ishrani sa ružinim korijenom smanjuju nivo anksioznosti i kortizola.

- Slušajte dobru muziku: Naučnici kažu da muzička terapija smanjuje nivo stresa.

- Isto se tako tvrdi kako meditacija djeluje na naše tijelo tako da ono smanjuje nivo kortizola bez ikakvih lijekova.

6. Inzulin vodi direktno u starost

Inzulin povećava nivo glukoze u krvi i kad god se taj nivo poremeti, na koži se pojavljuju rani znakovi starenja. Visok nivo šećera dovodi do pojave bora, kao i kože koja visi.

Zbog povećanog nivoa glukoze, proces koji se zove glikacija (vezivanje molekula šećera i proteina) teče brže nego što bi trebalo u određenoj starosnoj dobi što dovodi do uništenja kolagena i elastina. Elastična koža tada postaje krhka i dehidrirana.

Kako zaštititi kožu od viška šećera? Najprije utvrdite nivo šećera u krvi, potražite savjet i pomoć dijabetologa i dermatologa pa rješavajte probleme. 

Pomoći može i kozmetikaa: Kreme i serumi sa retinoidima (vitamin A i njegovi derivati) stimuliraju proizvodnju kolagena. Ovi kozmetički proizvodi trebaju sadržavati vitamine C i E i zeleni čaj - svi oni rade kao antioksidanti.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno čak i zimi. Sunčevi zraci uništavaju elastinska vlakna i doprinose brzom starenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.