SAVJETI

Četiri tajne dobrih roditelja

Temelj dobrog odgoja je prisustvo roditelja tokom djetetovog odrastanja s dovoljno ljubavi i pažnje

Djetetu je za odrastanje potreban čvrst oslonac. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.5.2019

Izgleda da moderno vrijeme pred pred mlade roditelje postavlja više izazova nego ikad. Najveća roditeljska dužnost je dobro vaspitati svoje dete, što se smatra velikom i teškom misijom, pogotovo danas, u vrijeme modernih tehnologija, koje neijretko djeci odvlače pažnju sa pravih vrijednosti, koje čine bezbrižno djetinjstvo.  

Psiholozi smatraju da postoje četiri elementa, koja čine bezbrižno djetinjstvo, a ujedno su i tajne dobrog roditeljstva.

1. Temelj dobrog odgoja svakog dieteta je prisustvo roditelja tokom njegovog odrastanja, naravno, uz dovoljno ljubavi i pažnje. Bitno je da roditelji budu prisutni, da saslušaju i da uvijek nađu odgovor na svaku dilemu svog djeteta.

2. Djetetu je za odrastanje potreban čvrst oslonac. Vaša je roditeljska zadaća – biti upravo taj oslonac koji mu je najbliži i najpotrebniji. Razgovarajte sa svojim djetetom i učestvujte u njegovoj igri, jer ste vi najbolji prijatelji koje će tokom života steći.

3. Budite dobar uzor svom djetetu. Poznato je kako većinu ponašanja usvajamo od svojih roditelja. Na roditeljima je zato obaveza dati sve od sebe kako bi bili dobar uzor svom djetetu.

4. Bitno je zadobiti povjerenje svog djeteta kako bi vas ono smatralo uzorom i slijedilo vaš primjer kroz život. A svojim primjerom pokažite djetetu šta znači briga za druge, ali i briga o sebi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.