NUTRICIONIZAM

5 namirnica koje će vas iznenaditi

Mislili ste da je ta hrana „nezdrava“, a sada su iste namirnice dobre za za zdravlje uopće, a neke čak posebno za srce

Dobar su izvor proteina, željeza, vitamina B skupine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.5.2019

Koliko god su vam neki trendovi naporni, čudni, strani ili naprosto neprihvatljivi, imajte na umu da su oni koji se događaju u svijetu prehrane i "zdravih" namirnica potencijalno i opasni. 

Jer od 2008. - otprilike - postalo je neprihvatljivo uopće koristiti maslac, da bi sljedeće godine već jaje "prženo" na maslacu postalo hit u gastro svijetu, poželjno i puno "dobrih" masti i proteina. Sljedeće godine jaja su zabranjena, a sada se najzdravija hrana...

Potom su na tron zasjele chia sjemenke, da bi ispalo da pretjerivanje u njima nikako nije dobro za crijeva, ali zato morate dobre masnoće tražiti u skupome avokadu...

Dijetetičarka preporučuje…

Sjemenke lana, da ili ne, je li crveno meso baš toliko štetno i koje piće apsolutno nikada ne biste trebali popiti pitanja su kojima oni koji se trude zdravo jesti vjerojatno razbijaju glavu, ali zaključak se svodi na isto.

Nije baš svaka namirnica poželjna za svaku osobu na ovome svijetu, a ako vam neka hrana škodi, trebalo bi je izbaciti. Pritom imajte na umu da su sve vrste aditiva i umjetnih bojila loše za organizam i težite namirnicama kojima možete odrediti porijeklo, tvrdi Monica Reinagel, koju blogerni nazivaju "Nutrition Diva" i čiju TV emisiju redovno prati prati 35 miliona gledatelja.

Prije ikakvih restrikcija i bacanja na nove dijete, trebalo bi se, poručuje ona,svakako posavjetovati i s nutricionistima. No ista dijetetičarka preporučuje i pet namirnica koje bi se, po njenome mišljenju, bez ograničavanja mogle naći na meniju svake zdrave osobe, njenu listu donosi portal Quick and Dirty Tips.

A popis bi vas mogao iznenaditi.

Sočni odrezak (šnicla)

Sočno crveno meso nikako nije prvo što vam padne na pamet kada neko spomene "zdravu hranu". Čak se pomalo osjećate i krivim što sanjarite o odresku koji se topi u ustima, baš poput omraženog maslaca, ali čini se da razloga za to - nema.

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon (plućna pečenka) i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su koliko nutritivno "jaki", toliko i dobri za zdravlje srca.

Dobar su izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata. Sadrže i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja.

Kafa, ali bez pretjerivanja

Ako ste ikada popili toliko kafe da vam se uzlupalo srce, vjerovatno ćete se začuditi i informacijom da ovaj napitak sa zdravljem krvnih žila nema mnogo veze.

Dapače, tvrdi Reinagel, konzumacija "obične", crne kafe pokazala se dobrom kad je u pitanju povećanje dobrog holesterola u tijelu, kao i kada je riječ o smanjenju upala u organizmu.

Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i ćelije, a ako se ne pretjeruje u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

 Pivo – isto što i crno vino 

Kad je riječ o zdravlju srca, u svijetu pića sve zasluge idu crnome vinu. Ali u stvarnosti čaša vina ima istu posljedicu na vas kao i čaša piva - polifenole iz jednoga naći ćete i u drugome, a uz to, znanstvenici još uvijek nisu raščistili jesu li upravo to sastojci koji pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Pa iako polifenola u vinu ima znatno više, apsorbiraju se na isti način kao oni iz piva čega ipak možete popiti više jer ima manji postotak alkohola. No svaki "plus" konzumacije alkoholnih pića pada u vodu ako premašite dnevno dozvoljenu količinu - dva pića na dan.

 Krompiri – sve osim pomfrita

Ako se trudite smanjiti količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetovat će vam brojni nutricionisti. Kalij bi trebao eliminirati negativne posljedice, a pronaći ćete ga u svježem voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Ipak, jedan od najboljih izvora su i krompiri. Reinagel savjetuje da uživate u njima na sve načine osim u obliku - pomfrita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.