ZDRAVLJE

Špinat i jaja – spas za kosu

Pravila izbor namirnica može pomoći spriječiti ili usporiti opadanje kose

Pokušajte pripaziti na svoju prehranu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.5.2019

Postoji mnogo razloga za opadanje kose, ta nas pojava uvijek zabrine, a ona je najčešća baš u proljeće. Istzraživanja kažu da je normalno dnevno izgubiti stotinjak vlasi, ali ako je gubitak veći, a kosa ne nastavi rasti, to bi moglo ukazivati na nešto veći problem. 

Gubitak kose ne mora biti izrazit ni brz, ali neće škoditi ako počnete malo više paziti na snagu svojih folikula na tjemenu. Zato pokušajte pripaziti na svoju prehranu jer vam upravo ona može pomoći da usporite ili čak zaustavite negenetski uzrokovan gubitak kose. Šta može pomoći vašoj kosi?sve možep

 1. Hrana bogata željezom

Špinat je pun minerala i vitamina koji pomažu pri održavanju zdravih folikula kose. 100g svježeg špinata sadrži oko 25 posto ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Isto tako, govedina je još jedna odlična namirnica bogata željezom.

 2. Cink pomaže u sprečavanju i liječenju gubitka kose

Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju problema s gubitkom kose također imaju niži nivo cinka u organizmu. Stoga uživajte u kamenicama, špinatu, nemasnom crvenom mesu, mahunarkama i jajima.

Važna napomena: iskoristivost cinka iz namirnica biljnog porijekla znatno je manja nego kada se unosi putem namirnica životinjskog porijekla.

 3. Namirnice bogate vitaminom A

Vitamin A dostupan je u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Nutrijenti retinol i dehidrationol nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla. Neke od namirnica koje su bogate ovim nutrijentima su riba i riblje ulje, jaja, mlijeko i svi mliječni proizvodi.

U namirnicama biljnog porijekla nalazi se provitamin koji je podijeljen na 4 grupe. To su: alfa-karoten, kripto-karoten, beta-karoten i gama-karoten. Od svih njih najbitniju ulogu ima beta-karoten.

Beta-karoten je najviše zastupljen u tamnozelenom lisnatom povrću, a poslije toga u ostalom žutom i narančastom voću i povrću. Osim za kosu, beta-karoten je dobar za vid i imunitet. Kako biste povećali njegov unos, usredotočite se na narančastu hranu kao što su mrkva i batat.

4. Vitamin D je važan dodatak

Naše tijelo proizvodi vlastiti vitamin D kada smo izloženi suncu. No, oni koji ne vole svoje vrijeme provoditi vani u svoj ga organizam mogu unijeti hranom poput tune, lososa, goveđe jetre i žumanjka. Mlijeko, žitarice te sok od naranče također su obogaćeni vitaminom D.

 5. Selen je također važan

Osim za sprječavanje gubitka kose, selen je važan i za imunitet. Selen je prirodni antioksidans koji sprečava razvoj mnogih bolesti, usporava starenje, jača imuni sistem a nalazi se u malom broju namirnica pa zato u svoju prehranu dodajte šest brazilskih oraščića sedmično i vaš će vam organizam biti zahvalan.

Zašto samo šest sedmično? Zato što se brazilski oraščić ne preporučuju srčanim bolesnicima, a kod ostalih pretjerana količina izaziva niz tegoba poput alergije, vrtoglavice, mučnine, povraćanja...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.