ZDRAVLJE U KUĆI

Jednostavan put do zdrave kose

Dnevna pravila koja treba slijediti, a prvo je u vezi sa ishranom – zdravoj kosi treba dobra doza željeza

Hrana za zdravu kosu mora osigurati dobru dozu željeza. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.5.2019

Glavni cilj njege kose jeste učiniti je što je moguće manje krhkom i oštećenom, a time ljepšom i zdravijom. Dakle, kako će kosa bila otpornija?  

Prije svega, izbjegavati kozmetičke tretmane kao što su minival i česte promjene boje, posebno u ljetnim mjesecima. Kako biste spriječili lomljenje i opadanje kose svedite na minimum korištenje figara i »pegli«. Kako još održati kosu zdravom:

1. Očito ne možete zanemariti uravnoteženu prehranu, zajedno sa svim hranjivim tvarima. Čak i glavni dodaci za njegu kose zapravo sadrže mješavinu vitamina, minerala, antioksidanata i aminokiselina.

Hrana za zdravu kosu mora osigurati dobru dozu željeza, a koji se ne uzima samo s mesom i povrćem. Postoje i neke druge namirnice koje ga sadrže u većim količinama, poput školjki i tamne čokolade!

2. Odaberite i prave proizvode za njegu kose. Sada postoje proizvodi svih vrsta i za sve potrebe: šamponi, regeneratori, kreme za masnu, suhu, tanku, kovrčavu kosu, itd. Dakle, zabranjeno je kupiti prvi proizvod koji vam se nađe pod rukom!

Imati pravi šampon za pranje, iz dana u dan, može spasiti vašu kosu i među glavnim je lijekovima za gubitak kose. I to vrijedi i za muškarce, jer za njih postoje i određene, specijalizirane linije.

3. Treba pripaziti na pranje i sušenje kose. Kosu možete oprati svaki dan, pogotovo ako patite od viška sebuma, no bitno je dobro je počešljati prije pranja kako biste izbjegli stvaranje čvorova, a time i oštećivanje kose. Ne koristite sušilo za kosu na visokim temperaturama i ne stavljajte ga preblizu.

4. Postoji i nekoliko prirodnih lijekova za njegu kose. Da biste je ojačali pripremiti masku napravljenu s 1 zrelim avokadom (dobro zdrobljen viljuškom) i 1 žumanjkom. Nanesite je na kosu i ostavite nekoliko minuta prije temeljitog pranja kose. Rezultat je zajamčen!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.