ISHRANA

Proljetni čuvari zdravlja

Šparoge poboljšavaju probavu, štite srce i krvne sudove, a zahvaljujući diuretičkom djelovanju, potiču čišćenje organizma

Šparoge su bogate hranjivim tvarima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.5.2019

Mlado proljetno povrće, osim slasti, ima i blagotvorno dejstvo na organizam. Ako se želite vratiti u formu, sljedeće namirnice uključite u svakodnevni jelovnik i napunite organizam vitaminima i mineralima. 

Artičoke čuvaju jetru - Odlične su i u borbi protiv lošeg holesterola. Koriste se za čišćenje organizma od otrova pa se često nađu na proljetnom detoksikacijskom jelovniku. Sadrže malo kalorija, bogate su vlaknima, a u kuhinji se mogu puniti, dinstati, peći i kuhati.

Šparoge čiste organizam - Bogate su hranjivim tvarima, a sadrže vitamine, minerale i dosta prehrambenih vlakna. Poboljšavaju probavu, štite srce i krvne sudove, a zahvaljujući diuretičkom djelovanju, potiču čišćenje organizma. Za doručak ih kombinirajte s jajima, a možete ih koristiti u filovima za pitu ili kao prilog glavnom jelu.

Mladi luk jača vid - Također, podiže imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u reguliranju nivoa šećera i produžava osjećaj sitosti. Antioksidansi koje mladi luk sadrži smanjuju rizik od raka, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze.

Rotkvica regulira probavu - U stotinu grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer većinu sastava čini voda pa su ovi crveni plodovi idealni za one koji se žele vratiti u formu. Pokreću probavu i rad crijeva, zbog čega se dodaju smutijima, salatama ili ljekovitim sokovima. Rotkvica potiče i izlučivanje žuči te vraća u ravnotežu rad mjehura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.