ORDINACIJA

Bris cerviksa - najlakši način otkrivanja infekcija

Najčešće se radi kada se sumnja na zarazne bolesti, bilo da su one uzrokovane virusima, bakterijama ili gljivicama <195> Bitno je na vrijeme otkriti infekcije jer nepravovremenim liječenjem gotovo sve infekcije uzrokuju neplodnost

Sam postupak traje veoma kratko. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

22.5.2019

Laboratorijske pretrage kako prije, tako i za vrijeme trudnoće veoma su bitne za zdravlje žene, ali i djeteta. Poželjno je da prije trudnoće žena posjeti ginekologa i uradi kompletan pregled. Osim ultrazvuka, ljekar će provjeriti i stanje grlića maternice, kao i same maternice i jajnika. 

Tačan nalaz

Svaka žena trebala bi makar jednom godišnje uraditi PAPA test kojim se utvrđuje rizik od prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića maternice.

Važno je da ljekar uzme i uzorak vaginalnog i cervikalnog brisa i pošalje ga na analizu da bi se otkrile eventualne infekcije bakterijama kao što su klamidija, mikoplazma i ureaplazma. Ove bakterije su česte, a mogu spriječiti trudnoću ili izazvati pobačaj.

Poželjno je da se urade i testovi na seksualno prenosive bolesti, čak iako imate stalnog partnera. Ženama se savjetuje da urade i tzv. TORCH - test na grupu virusa koji mogu biti kobni po plod.

Bris cerviksa je najlakši i najčešći način otkrivanja infekcija u ženskom reproduktivnom sistemu i on spada u standardne preglede koje izvodi svaki ginekolog. Najčešće se radi kada se sumnja na zarazne bolesti, bilo da su one uzrokovane virusima, bakterijama ili gljivicama. Bitno je na vrijeme otkriti infekcije jer nepravovremenim liječenjem gotovo sve infekcije uzrokuju neplodnost.


Prof. dr. Kenan Drljević. Arhiv

Nekoliko dana prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH, upotreba bilo kakvih vaginalnih lijekova, ispiranje cerviksa i barem dva dana apstiniranja od seksa da bi nalazi bili što tačniji.

Slanje na analizu

Sam postupak traje veoma kratko, a bris se najčešće uzima tako da se štapićem “sastruže” uzorak i potom se šalje na analizu.

Veoma je važno pobrinuti se da uzorak bude kvalitetan, na uzorku ne smije biti krvi ili gnoja i potrebno je osigurati što kvalitetniji transport do laboratorija - ne smije biti oscilacija u temperaturi ili pretjeranog izlaganja svjetlosti.

Šta može otkriti

Bris cerviksa može dokazati postojanje bakterioloških infekcija (Chlamyidia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium, gonoreja i sifilis), virusnih i gljivičnih infekcija.


quote
<p>Nekoliko dana prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.