SAVJETI

Prirodna sredstva protiv masnog tjemena

Kad zakažu kupovni šamponi i losioni, u borbi protiv masne kose mogu vam pomoći aloja vera, žumanjak, jabukovo sirće, limun...

Masna kosa nije samo rezultat neredovne higijene. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.5.2019

Masna kosa nije samo rezultat neredovne higijene već i pretjeranog rada lojnih žlijezda koje luče kožna ulja (sebum) kada to i nije potrebno. Ako vam je to stanje dobro poznato, a isprobali ste sva čuda kozmetičke industrije koja se kunu u rješavanje problema, možda je vrijeme da se vratite prirodi. 

 Aloe vera

Ova je biljka sjajan je saveznik i u borbi protiv masne kose. Sve što vam je potrebno jest umiješati jednu kašiku gela aloe vere, jednu kašiku limunova soka sa šoljom blagog šampona koji i inače koristite. Sastojke nanesite na kosu i ostavite da djeluju 3 do 5 minuta, a nako toga dobro isperite kosu.

Ovaj recept koristite svaki put kad perete kosu, a kako biste olakšali proceduru, aloe veru i sok od limuna dodajte, u nešto većoj količini u bočicu od šampona kojeg inače koristite.

Jabukovo sirće

Ono balansira prirodnu pH vrijednost tjemena, sprječava pucanje kose, vraća joj sjaj te umiruje vlasište. Osim toga, nakon korištenja jabukovog sirćeta, ni regenerator za raščešljavanje više vam neće biti potreban.

Sve što trebate napraviti jest pomiješati pola šolje jabukovog sirćeta sa istom količinom mlake vode pa time preliti mokru kosu. Nakon nekoliko minuta dobro je isperite i neugodan će miris nestati, a vaše se tjeme umiriti.

 Sok od limuna

I kiselina limuna balansira pH vrijednost tjemena i kontrolira izlučivanje sebuma, a neugodnog mirisa nema! Šolju limunova soka pomiješajte s šoljom vode, nanesite na kosu, a potom ostavite desetak minuta. Isperite kosu mlakom do hladnom vodom, a zatim gledajte rezultate.

 Crni čaj

Crni čaj sadrži tanin, tvar koja pomaže u reguliranju sebuma tako što sužava pore na tjemenu. Uzmite posudu i u nju dodajte pola šolje vode i dvije kašičice crnog čaja. Nakon što čaj zavrije, uklonite lišće, pričekajte da se ohladi, a potom ga nanesite na kosu i pustite da stoji dvadesetak minuta. Kosu potom isperite mlakom vodom.

 Žumanjak

Jaje u kombinaciji s limunom može učiniti čuda na kosi. Uzmite dva jaja i odvojite im žumanjke u koje ćete dodati sok jednog limuna. Pomiješajte sastojke, nanesite ih na mokro tjeme te ostavite na glavi 10 minuta. Kosu nakon toga isperite čistom vodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.