VAŽNO

Savršena stopala za ulazak u sandale

Top trikovi kako omekšati pete i stopala domaćim pripravcima

Lijepe, meke i njegovane. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.5.2019

Želite li da vam stopala i pete budu lijepe, meke i njegovane bez ružnih ispucalih zadebljanja, iskušajte ove domaće pripravke - od kupke do pilinga i domaće hranjive kreme.

Kupka sa hidrogenom

U lavor ulijte litru i po tople vode pa dodajte četiri kašike 3-postotnog hidrogena. Spustite stopala u tu tekućinu i držite deset do 15 minuta. Ukoliko već imate debele naslage kože na petama, neka stopala u vodi ostanu pola sata.

Potom pete i druge dijelove stopala sklone nakupljanju debelog sloja kože istrljajte kamenom ili turpijom za pete - dok su još u lavoru.

Suha stopala obilato premažite smjesom glicerina i sirćeta u omjeru 3:1 i navucite pamučne čarape. Ovo je najbolje napraviti prije spavanja.

 Kupka sa soda bikarbonom

U ovom slučaju u lavor ulijte četiri litre vruće vode i dodajte tri velike kašike soda bikarbone. Kada se soda rastopi, uronite stopala u kupku i ostanite tako 20-ak minuta. Na kraju ih istrljajte kamenom ili turpijom za pete i obilno namažite hranjivom kremom ili vazelinom i navucite čarape.

Kod jako ispucalih peta ovaj tretman treba raditi svaki dan i tako pet do sedam dana u komadu. Potom se napravi pauza od sedam dana i ponovi. Jednom kada se pete vrate u normalu i ponovno postanu mekane, važno ih je takvima održavati i jednom sedmično im priuštiti ovakvu kupku i obilato mazanje kremom.

 Pomaže i kora limuna

Uzmite jedan limun, prepolovite ga i iscijedite. Potom koru u kojoj je ostala pulpa stavite s unutrašnjom stranom na petu i navucite čarapu. Važno je da unutarnja strana limuna bude priljubljena za petu.

Ostanite tako oko pola sata pa limun maknite. Iznenadit ćete se koliko vam koža izgleda bolje. Naime, limunova kora i pulpa sadrže eterična ulja koja omekšavaju i regeneriraju kožu.

To ćete vidjeti i ako malo soka od limuna protrljate po dlanovima i ostavite da se upije - koža će biti nevjerojatno mekana. Sokom od limuna možete povremeno premazati i stopala.

 Domaći piling za stopala

- Sastojci: 50 g taloga od kaf i kašičica ulja.

Dobro promiješajte ta dva sastojka, nanesite ih na stopala i masirajte ih kružnim pokretima desetak minuta, posebno pete. Isperite toplom vodom pa nanesite hranjivu kremu. Ovakav piling radite jednom sedmično kako bi stopala bila i ostala lijepa.

Domaća krema za stopala

- Sastojci:20 g nevenove masti i 10 ml vitamina A

U posudici dobro promiješajte nevenovu mast sa vitaminom A i stavite u malu staklenku pa u frižider. Svaku večer prije odlaska na spavanje premažite stopala tom kremom, posebno pete, područje oko prstiju i nokte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.