DAROVI PRIRODE

Lavanda za dušu i tijelo

Ulje se intenzivno koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis

Lavanda ima široku primjenu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.5.2019

Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, lavanda ima široku primjenu. I stari Rimljani su se kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje, a Grci su je koristili u medicinske svrhe. 

Napetost i stres

Njena djelotvornost kod raznih tegoba danas je itekako poznata pa gotovo da nema doma u čijim se ormarima ne nalazi barem jedna kesica osušenog cvijeta lavande.

Ova biljka je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njeni osušeni cvjetovi koriste se za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san.

Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Tada je ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

Ova mirisna biljka pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića smanjujući mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, uganuća. Redovna masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima.

Redovna upotreba

Lavanda potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Njeno eterično ulje potiče cirkulaciju u tijelu. Snižava krvni pritisak i koristi se kod hipertenzije. Redovna upotreba eteričnog ulja lavande pojačava otpornost na bolesti.

Ulje lavande koristi se za liječenje brojnih kožnih bolesti, akni, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posjekline, opekotine a pomaže i u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.


Za šta je sve dobar čaj

Višestruke su dobrobiti čaja od lavande za naš organizam. Napravite ga tako što ćete četiri kašike suhih cvjetova lavande preliti litrom vruće vode. Pustite da odstoji pet minuta. Čaj procijedite, dodajte mu prstohvat cimeta i pijte ga tokom dana. Pomaže kod:

- grčeva u želucu i crijevima (čaj od cvjetova lavande smiruje), grčeva mišića te ga kao antispazmodik za liječenje dišnih organa (kod astme, kašlja, upale porebrice i pluća)

- bolesti žuči (kod slabijeg rada žuči, kao i za što bolje otjecanje žuči)

- nadutosti (dobro djeluje protiv stvaranja plinova, a želudac potiče na rad)

- visoke temperature tijela (snižava je)

- nervnih bolesti kao što su histerija neuralgija, melanholija

- lupanja srca

- migrene, nesvjestice

- prehlade, gripe, nazeba

- izostanka mjesečnice (za izazivanje mjesečnice i kao regulator mjesečnice)

- bolesti jetre (potiče na rad u otklanjanju štetnih tvari)  


Napravite sami

1. Nekoliko kapi lavandinog eteričnog ulja pomiješajte s maslinovim uljem, a to je odlična kombinacija za njegu cijelog tijela, kose i lica, naročito nakon iritacija.

2. Neutralnom ulju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i nanesite ga na sljepoočnice te na stražnji dio vrata kako biste uklonili glavobolju i napetost.

3. Kod blažih probavnih poremećaja: jednom dnevno nekoliko kapi lavandinog ulja nakapajte na kocku šećera, pa je polako otapajte u ustima.

4. Za opuštanje u kupki: 50 grama suhog cvijeta lavande prelijte litrom ključale vode. Nakon 30 minuta ocijedite i dodajte vodi za kupanje.

6. Nakon uboda kukaca: kap-dvije eteričnog ulja nanesite direktno na mjesto uboda.

8. Kod slabosti organizma: dvije šake cvijeta lavande prelijte jabučnim sirćetom i stavite na sunce. Procijedite nakon dvije sedmice. Upotrebljava se dubokim udisanjem.

 

Korisna i kao začin

Kao začin, od lavande se koriste listići koji se beru prije cvatnja. Listići se suše, a mogu se koristiti i svježi. Svježi nasjeckani listovi koriste se u jelima od riba, kuhanim jelima, u različitim sosovima i u jelima od mesa (ovčetina). U nedostatku svježih listića koristimo osušene.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.