ZDRAVLJE Darovni prirode

Šaka košpica protiv devet boljki

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica

"Zdravlje u kući"
21.05.2019 09:03

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama

Foto: Ilustracija

Sjemenke bundeve, popularne košpice, u medicinske svrhe koriste vse eć hiljadama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. 

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu potrebne za održavanje zdravlja srca i reguliranju krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće njihove zdravstvene prednosti i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

 1. Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 procenta manji rizik od nastanka raka dojke.

Jednako djelotvorno su se pokazale i sjemenke suncokreta.

2. Dobre za zdravlje prostate

Ulje semenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

3. Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način za poboljšanje raspoloženja ili ublažavanje simptoma menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One reguliraju napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.

Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HD) holesterola i reguliraju krvni pritisak.

 4. Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13 posto, a nivo ukupnog holesterola za 10 procenata. Također će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

 5. Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su djelotvorne u reguliranju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

6. Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5jg proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umejreno jer šoljica sjemenki sadrži oko 285 kalorija. 

7. Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da saemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

8. Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome.

9. Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo četvrtina šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Komentari

NA VRH