ORAŠASTI PLODOVI

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu

Ako želite namirnicu koja štiti srce, regulira težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!

Počastit ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.5.2019

Ako volite često nešto grickati, imamo odličan prijedlog - loše grickalice zamijenite zdravim! Umjesto kojekakvih keksića i biskvita, posegnite za orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, povoljno utiču na mozak i cijeli organizam. 

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistacijama, indijskim orasima ili jednostavno možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastit ćete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, regulira težinu, jača imuni sistem, a kožu čini sjajnom i lijepom, izaberite pistacije!

 Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu

Pistacije su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. 

Osim spomenutim vitaminima, pistacije obiluju i vlaknima koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar su izvor magnezija, željeza, kalcija, fosfora, cinka, natrija, mangana, kalija i bakra.

Ako imate manjak željeza u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistacije će vam pomoći olakšati ove tegobe. Također, ubrzavaju metabolizam i povoljno utiču na reguliranje tjelesne težine. Zahvaljujući ujdelu vlakana, bjelančevina i masti pistcije brzo stvaraju osećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da, iako imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s pistacijama svakako treba biti umjeren! Najbolje je kupiti neoljuštene. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatonća da nećete pretjerati s njihovom količinom.

 Ljekovita svojstva pistcija

Dobrobiti pistacija davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom.

Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistacija brinete se o svom zdravlju iznutra i svana.

Dobrobiti pistacija:

- pomažu kod anemije,

- doprinose regulaciji tjelesne težine,

- čuvaju zdravlje očiju,

- snižavaju loši (LDL) holesterol,

- smanjuju rizik od srčanih bolesti,

- sprečavaju razvoj dijabetesa,

- jačaju imuni sistem,

- štite od raka kože,

- reguliraju probavu,

- štite kožu od štetnih uticaja,

- čuvaju zdravlje nervnog sistema.

Za zdrav doručak

Pistacije možete da konzumirate kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate, sladoled i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji. Poseban specijalitet je baklava sa pistacijama.

Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistacija i lanenih ili čia sjemenki.

- Recept - jogurt (250 ml), pistacije (2 kašike), čia sjemenke (1 kašika), sjemenke lana (1 kašika) i začini (po želji).

U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia sjemenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.