TRIKOVI

Uštedite prostor u domu

Postavljanjem visećih elemenata iskoristit ćete prostor na zidovima, a prostor će uštedjeti i višenamjenski namještaj

Ladice u stepenicama odlično su rješenje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.5.2019

Postoji niz mjesta u domu o kojima ljudi rijetko razmišljaju kao potencijalnim mjestima za ostavljanje stvari. U mnogim stanovima još uvijek se nalazi veliki starinski namještaj koji, postavljen uz sve zidove, mali prostor čini još manjim.  

Visoki ormarići

Ali, nekoliko promjena oslobodit će vaš prostor, a mogu pozitivno utjecati i na cijeli koncept prostorija te ćete dobiti dodatni prostor koji ćete moći višestruko iskoristiti.

Postavljanjem visećih elemenata iskoristit ćete prostor na zidovima – tamo možete predvidjeti i prostor za mikrovalnu pećnicu. Ako je stiska u ladicama, kašike i drugi pribor možete složiti u lijepoj posudi, kao cvijeće u vazi, a suđe objesite za ručke.

Za držanje obuće idealni su visoki ormarići koji se zatvaraju tako da cipele u njima stoje okomito, jer štede mnogo prostora. Obuću, ali i druge stvari, možete odlagati i u ladicama, koje ćete napraviti stepenicama, ako ih mate unutar doma. Platnene vreće s više pretinaca za držanje sitnijih stvari možete objesiti unutar ormara za odjeću ili na vrata kupatila.

Ugrađeni ormarić ispod umivaonika odlično će iskoristiti prostor, kao i mali držači za šampone postavljeni iznad kade. Stvari koje često koristite stavite na mjesto gdje ih je najlakše dohvatiti.

Pletena korpa za veš odlična je i za držanje dječijih igračaka, posebno plišanih. Dječiju sobu tako možete brzo pospremiti, a i naučiti dijete da nakon igre pospremi svoje stvari.

Kartonske kutije

Krevet s ladicom na izvlačenje odlično je mjesto za stvari koje rijetko upotrebljavate.

Plastične kutije koje stanu jedna u drugu odlične su za držanje namirnica jer ih je lako pospremiti kad vam ne trebaju. Kartonske kutije pomoći će vam da unesete red u ormar za odjeću. Lagani ladičari s točkićima vrlo su praktični jer ih lako možete premještati i skloniti kada vam ne trebaju. Lako ih je prenositi i kada se selite, a odlični su i za kupatilo.

Organizirajte ostavu


Stvorite više prostora u ostavi tako što ćete se riješiti velikih pakovanja hrane. Dobra ideja je da kupite plastične ili staklene posude s poklopcima u koje možete staviti hranu koja vam inače stoji u glomaznim kupovnim ambalažama. Kako ne biste so zamijenili sa šećerom ili glatko s oštrim brašnom, na posude stavite naljepnice s nazivom namirnice i datumom isteka roka trajanja.

Možete jednu policu rezervirati samo za slatkiše ili dječje proizvode, a na najpristupačnijoj polici trebate držati proizvode koje svaki dan koristite. Ako kupujete veće količine odjednom, nemojte sve trpati u ostavu. Rezerve ostavite u ormarić gdje vam neće smetati i biti na putu dok ne potrošite količinu iz posuda.

Red u ormarima

Da biste u ormaru dobili više mjesta za odjeću koju koristite, slažite je okomito u dva reda, a ne u jedan vodoravni. Na takav način odjeću ćete slagati uže i više komada će stati u dva reda, jedan kraj drugog. Ako želite, možete se poslužiti i nekim okomitim razdjeljivačem koji može stvoriti dojam da su dva ormarića u jednom.

Odjeću slažite od tamnije prema svjetlijoj. Na taj način ćete možda uvidjeti da imate previše crnih majica koje vam zauzimaju mjesto.

Riješite se viškova

Psnovno i najvažnije je da se rješavate viškova. Nemojte skupljati stvari samo zato što vam je žao baciti ih. Ono što vam smeta, a može se još uvijek upotrijebiti, nekome poklonite.

Gdje s knjigama

Ako imate mnogo knjiga, ne pokušavajte ih staviti na policu od iverice - ona će se vrlo brzo iskriviti, a možda i raspasti. Najčvršće su police od punog drva ili one metalne namijenjene za alat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.