OBOLJENJA Zahvata dišne puteve, tkivo i krvne sudove pluća

Hronična opstruktivna plućna bolest četvrti vodeći uzrok smrti

Razvija se postepeno i može se pogoršati kako vrijeme prolazi

"Zdravlje u kući"
19.05.2019 12:36

Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB) je ozbiljno oboljenje koje otežava disanje. 

To je bolest koja zahvata dišne puteve, tkivo i krvne sudove pluća, a nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima, te dovodi do hroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća.  

Kod osoba s HOPB-om zračni putevi - cjevčice putem kojih zrak ulazi i izlazi iz pluća, djelimično su začepljeni, što otežava kretanje zraka kroz njih. 

Suženje dišnih puteva se s vremenom pogoršava, uz postepenu pojavu simptoma kašlja, iskašljavanja i zaduhe. Istovremeno se razvijaju neuhranjenost, bolesti srca i krvnih sudova te slabljenje imunološkog sistema s učestalim respiratornim infekcijama.

Nedovoljno je prepoznata te nedovoljno dijagnosticirana i liječena bolest, zbog čega je više od 50 posto ljudi nije ni svjesno. Najveći broj oboljelih javlja se ljekaru u uznapredovalom stadiju, što zahtijeva dugotrajno i skupo bolničko liječenje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), HOPB je četvrti vodeći uzrok smrti, poslije kardiovaskularnih, malignih i cerebrovaskularnih bolesti. Uprkos napretku u dijagnostici i liječenju, to je najbrže rastući uzrok smrtnosti razvijenog svijeta.

HOPB se razvija postepeno i može se pogoršati kako vrijeme prolazi, stoga obavezno što prije svom ljekaru prijavite bilo kakve simptome koje primijetite, bez obzira na to koliko vam se činili blagim. 

Ako imate HOPB, moguće je da ćete često obolijevati od prehlade i gripe. Ako ste oboljeli od težeg oblika, moguća je pojava otoka oko zglobova, na nogama ili stopalima.

Komentari

NA VRH