UPOZORENJA

I lagani kašalj može biti znak neke plućne bolesti

Najčešći simptomi dišnih oboljenja su kašalj, nestašica daha ili zaduha (dispneja), bol u prsima, zviždanje i hripanje pri disanju, iskašljavanje krvi, plavkasto obojenje kože i sluznica, batićasti prsti i zatajenje disanja

Pri pojavi prvih simptoma javite se ljekaru. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

16.5.2019

Iako često ignoriramo simptome poput kašlja ili nedostatka daha, upravo nam ti rani simptomi mogu ukazati na razvoj neke od bolesti pluća. Jednostavniji simptomi, poput laganog kašlja, mogu prijeći u ozbiljnije, poput iskašljavanja krvi.  

Efekti terapije 

Popis plućnih bolesti je dug, a među njima su: upala pluća, tuberkuloza, hronična opstruktivna bolest pluća, embolija, astma, bronhitis, akutni sindrom respiratornog distresa, pleuralni izljev te mezoteliom (rijetka vrsta raka).

Kako kaže dr. Sead Jamakosmanović, pulmolog u tuzlanskoj „Plavoj poliklinici“, zrak koji udišemo pun je mikroorganizama poput bakterija i virusa, pa često dolazi do infekcije gornjih dišnih puteva ili pluća. Zato je dobro provjeriti indeks kvaliteta zraka prije izlaska vani.

Ograničite vanjske aktivnosti kada kvalitet zraka nije dobar, a vremenski uvjeti koji mogu utjecati na disanje uključuju visoku vlažnost zraka, visoku koncentraciju polena, smog, hladnoću ili visoku temperaturu, jak vjetar i druge vremenske nepogode. Ako morate ići vani u tim uvjetima, pokrijte nos i usta maramom.

- Izuzetno su opasne hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB), upala pluća i tuberkuloza. Kod otprilike 75 posto bolesnika s hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću riječ je o hroničnom bronhitisu, a kod ostalih o emfizmu ili kombinaciji obje bolesti. Karakterističan simptom hronične opstruktivne bolesti je opstrukcija dišnih puteva, a od te bolesti oboli svaki deseti pušač - navodi dr. Jamakosmanović.


Dr. Jamakosmanović: Ljekar će obaviti testiranja. Arhiv

Pušenje doprinosi ubrzanom opadanju plućne funkcije, a nastavak pušenja može smanjiti korisne efekte terapije koja je propisana u liječenju oboljenja. Potpuni prekid pušenja jedini je način usporavanja pogoršanja prirodnog toka plućne bolesti, opadanja funkcije pluća i pogoršanja simptoma.

- Vrlo čest oblik plućne bolesti je i bronhitis koji prate jak kašalj i visoka temperatura. Dugogodišnje pušenje ili izloženost onečišćenju mogu dovesti do hroničnog bronhitisa. U plućne bolesti ubrajamo i astmu. Za liječenje astmatičara i ostalih plućnih bolesnika ključan je čist zrak. Šume su pluća prirode i morski zrak blagotvorno utječe na bolesti organa za disanje, a sve to udružuju prirodna lječilišta gdje specijalisti terapijama olakšavaju ili otklanjaju poteškoće kod plućnih bolesnika - kaže dr. Jamakosmanović.

Kada ljekaru

Najčešći simptomi dišnih oboljenja su kašalj, nestašica daha ili zaduha (dispneja), bol u prsima, zviždanje i hripanje pri disanju, iskašljavanje krvi, plavkasto obojenje kože i sluznica (cijanoza), batićasti prsti (povećanje vrhova prstiju ruku ili nogu, uz nestanak kuta između prsta i izdignuća nokta) i zatajenje disanja.

- Pri pojavi prvih simptoma obratite se svom ljekaru koji će uraditi nekoliko kratkih testiranja da bi se utvrdilo oštećenje vaših pluća. Naprimjer, bit ćete zamoljeni da puhnete u napravu kojom se mjeri nivo ugljenmonoksida u tijelu ili ćete uraditi spirometrijski test, odnosno test plućne funkcije koji će pokazati koliko su vaša pluća zdrava - navodi dr. Jamakosmanović.

Prehlada, gripa i druge vrste respiratornih infekcija mogu potaknuti pogoršanje, a najbolja odbrana od tih oboljenja je vakcinacija protiv gripe svake godine, a pitajte svog ljekara je li vam treba i vakcina za upalu pluća. Također, što češće perite ruke i izbjegavajte ljude koji su bolesni.

Tupa glavobolja

Jedan od „misterioznijih“ simptoma bolesti pluća je tupa, pulsirajuća glavobolja. Tokom noći ne dišete dovoljno duboko pa se nivo ugljendioksida u tijelu poveća. Zbog njegovog nakupljanja šire se krvne žile u mozgu, što rezultira glavoboljama.

Problem je što ljudi ne povezuju glavobolje s disanjem, već ih tretiraju kao zaseban simptom. Ali ako se ne liječi pravi uzročnik, glavobolje neće proći.



quote
<p>Udisanje hemikalija može još više pogoršati simptome bolesti pluća. Neki od krivaca su osvježivači zraka, svijeće, sredstva za čišćenje, lak za kosu, tamjan, sredstva protiv insekata, parfemi </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.