ORDINACIJA

Promjene na testisima: Cista, kalcifikat ili tumor

Kada je neophodno obratiti se urologu. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Selver Šabanović

15.5.2019

Prije otprilike mjesec i po primijetio sam sitnu kuglicu u lijevom testisu, koja nije bolna na dodir. Testis mi se nije uvećao, ni kuglica također. O čemu može biti riječ i mora li ovo biti neko ozbiljno oboljenje? 

Budući da ste samopregledom napipali promjenu u vidu sitne kuglice u lijevom testisu, važan je podatak da se zna koliko imate godina, jer tumori testisa uglavnom zahvataju mlađe muškarce u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Navedena promjena mogla bi biti cista, kalcifikat ili tumorska promjena. Vama preporučujem da napravite ultrazvuk testisa, pomoću kojeg se može otkriti o kakvoj se promjeni radi u testisu.

Fibrozni ožiljak

Nedavno sam prvi put ustanovio da u dnu penisa, s desne strane, mogu napipati jednu izuzetno tvrdu venu, koja kao da je puna, a posebno dolazi do izražaja kada je penis u erekciji. Da li je ta vena normalna ili nešto nije u redu, pošto je ranije nisam primjećivao?

Promjena koju ste napipali u području penisa mogla bi biti fibrozni ožiljak u albuginealnoj tunici penisa - induratio penis plastica. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda koji je karakterističan, te Vam preporučujem pregled urologa.


Prim. dr. Selver Šabanović. Arhiv

Imam 30 godina, radio sam obrezivanje jer sam imao kratki frenulum. Operacija je prošla uredno, oporavak je bio bezbolan. Međutim, još imam obruč s kožom oko glave penisa. Muči me to iz estetskih razloga i sprečava moju seksualnu aktivnost. Da li je moguće to sanirati još jednom operacijom?

Budući da je kod Vas urađena discizija kratkog frenuluma, a da i dalje imate obruč s kožom oko glansa penisa, kod Vas se najvjerovatnije radi o relativnoj fimozi i indiciran je operativni tretman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.