ORDINACIJA Vi pitate – ljekar odgovara

Promjene na testisima: Cista, kalcifikat ili tumor

Piše: Prim. dr. Selver Šabanović
15.05.2019 23:15

Kada je neophodno obratiti se urologu

Foto: Ilustracija

Prije otprilike mjesec i po primijetio sam sitnu kuglicu u lijevom testisu, koja nije bolna na dodir. Testis mi se nije uvećao, ni kuglica također. O čemu može biti riječ i mora li ovo biti neko ozbiljno oboljenje? 

Budući da ste samopregledom napipali promjenu u vidu sitne kuglice u lijevom testisu, važan je podatak da se zna koliko imate godina, jer tumori testisa uglavnom zahvataju mlađe muškarce u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Navedena promjena mogla bi biti cista, kalcifikat ili tumorska promjena. Vama preporučujem da napravite ultrazvuk testisa, pomoću kojeg se može otkriti o kakvoj se promjeni radi u testisu.

Fibrozni ožiljak

Nedavno sam prvi put ustanovio da u dnu penisa, s desne strane, mogu napipati jednu izuzetno tvrdu venu, koja kao da je puna, a posebno dolazi do izražaja kada je penis u erekciji. Da li je ta vena normalna ili nešto nije u redu, pošto je ranije nisam primjećivao?

Promjena koju ste napipali u području penisa mogla bi biti fibrozni ožiljak u albuginealnoj tunici penisa - induratio penis plastica. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda koji je karakterističan, te Vam preporučujem pregled urologa.

  • Prim. dr. Selver Šabanović
    Prim. dr. Selver Šabanović Foto: (Arhiv)

Imam 30 godina, radio sam obrezivanje jer sam imao kratki frenulum. Operacija je prošla uredno, oporavak je bio bezbolan. Međutim, još imam obruč s kožom oko glave penisa. Muči me to iz estetskih razloga i sprečava moju seksualnu aktivnost. Da li je moguće to sanirati još jednom operacijom?

Budući da je kod Vas urađena discizija kratkog frenuluma, a da i dalje imate obruč s kožom oko glansa penisa, kod Vas se najvjerovatnije radi o relativnoj fimozi i indiciran je operativni tretman.

NA VRH