ZDRAVLJE U KUĆI

Prirodna pomoć protiv gastritisa

Mentom se mogu otkloniti nadraženost želuca, neugodna bol kod žgaravice, ulje kantariona djeluje protuupalno...

Svom želucu možete i sami pomoći. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.5.2019

Hronični gastritis dugotrajna je upala želučane sluznice i u 70 posto slučajeva uzrokuje je Helicobacter pylori, bakterija koja može dovesti i do raka želuca. Istraživanja pokazuju da je krvna grupa A+ sklonija raku želuca nego druge grupe.  

Uz korištenje medikamenata koje će vam ljekar propisati, svom želucu možete i sami pomoći, uz pomoć prirodnih lijekova.

1. Listići mente: Sadrže eterično ulje bogato mentolom. Mentol je anestetik i anestezira, odnosno smiruje želučane bolove. Mentom se mogu otkloniti nadraženost želuca, neugodna bol kod žgaravice, nadutost i vjetrovi.

2. Kim: Uzmite zrnca kima, količinski kao prstohvat, i grickajte pa progutajte. Poput komorača i anisa, imaju ljekovito dejstvo. Zrnca kima odlična su i protiv nadutosti te zagrijavaju i jačaju želudac i crijeva.

3. Đumbir: Korijen đumbira naribajte ili sitno nasijecite u količini jedne kašičice te pojedite uz lagani obrok mesa i povrća ili uz supu. Odličan je protiv bolova, zagrijava iznutra i tako poboljšava probavu.

4. Gel na bazi lavande: Gel je potrebno lagano umasirati u stomak i, kad se upije, prestati s utrljavanjem. Ulje lavande opušta grč mišića, a zbog određenog postotka kamfora lagano i anestezira bol.

5. Sladić: Korijen sladića najbolje je koristiti u čaju ili biljnim kapima. Djeluje kao prirodni kortikosteroid, protiv jakog gastritisa, a ujedno kao antidepresiv jer smiruje i opušta. Posebno je blagotvoran kod gastritisa i čira na želucu.

6. Kantarionovo ulje: Umasirajte mlako ulje u cijelo područje stomaka, u smjeru kazaljke na satu. Sve aktivne tvari iz eteričnog ulja, koje djeluje protuupalno, resorbirat će se za 5-7 minuta.

7. Kamilica i matičnjak: Kao čaj izuzetno su blage i djelotvorne biljke. Njihova eterična ulja bogata su flavonoidima, bisabolom i aldehinima, te geraniolom. Djeluju protuupalno i anksiolitično - opuštajuće, protiv straha i tjeskobe.



quote
<p>Iz prehrane izbacite sve što ima predznak „pre-“ - ljuto, slano, kiselo, hladno, vruće - jer ćete želudac ponovo brzo nadražiti </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.